Jump to content

A természet lágy ölén lubickolva

2017. 02. 24. 19:00

A hosszú és hideg tél arra késztetett, hogy sok időt kuckónkban töltsünk. Sokan megtalálják a téli sportokban és tájban is a szépséget, de már vágyjuk a jó időt. Talán azért is, mert ösztöneink is az súgják, hogy közeledik a tavasz, ezért már mi is más vizekre evezünk.

Méghozzá vegyszermentes vizekre. Már a tavaszt is úgy várjuk, mint a messiást, nem is beszélve a nyárról, amely a napozás, az önfeledt fürdőzés, strandolás ideje. A strandok és uszodák esetében számolni kell a klóros vízzel, mert a mesterséges medencékben ez a fajta víztisztítás a megszokott, jellegzetes szaga átjárja az egész strand, uszoda levegőjét.

A környezettudatosság egyre inkább eluralkodik az emberek agyában. Az a sok rossz, amit a bolygónkkal művelünk mi emberek, megbetegítette azt és jól látható érezhető sebek formájában jelentkeznek. Sokan foglalkoznak a tudomány minden területén azzal, hogy ezeket a sebeket kezelni, gyógyítani tudják, vagy legalább ne rontsunk a meglévő helyzeten.

Az uszodák vizének tisztításához kénytelenek vegyi anyagokat felhasználni. Valóban felveszik a harcot a szennyeződésekkel, csakhogy irritálják az ember szemét és bőrét is, valamint az uszodából kijutva mérgezi a vizet és a környező talajt is. Egy ördögi kör ez, mert így a növények is felszívják a szennyezett nedvességet.

Valami természetes, valami környezetre biztonságos megoldással kell előrukkolni, ha ezt meg akarják gátolni. Európában egyre több helyen nyílnak olyan uszodák, amelyeknek víztisztítása természetes módon tisztul, vagyis biológiailag szűrik a vizet. Ezt úgy valósítják meg, hogy a medencék köré növényeket ültetnek, amelyek megszűrik a vizet. A vízen lebegő növények és a kavicsok, valamint a homokréteg ugyanúgy a víz szűrésére alkalmasak, így semmilyen vegyszert nem kell annak érdekében használni, hogy a vizet tisztává tegyék.

Ezek mesterséges fürdőhelyek, amelyek felhasználják a természet erejét a tisztulásban. Hiába mesterséges medencékről van szó, mivel növényzet veszi körül, olyan érzés abban fürdeni, úszkálni, mintha természetes vízben lubickolnánk. Nevezhetjük öko strandnak is az ilyet. Egyre több természetes víztisztítású strand található Európa-szerte.

A természetet nem szennyező megoldással nemcsak a környezetvédelmet erősítik, hanem az adott terület adottságit használják fel az emberi élvezetre. Az ökomendencék kivitelezésénél figyelembe kell venni, hogy a szűrők, azaz a növények és a kavicsok elhelyezésére is területet kell hagyni, vagyis egy természetes fürdőmedence mérete jóval nagyobb, mint a hagyományos medencéké. A fürdésre alkalmas terület nagysága nagyjából akkora, mint maga a szűrésre használt medencerész. Lényegében dupla akkora medencékkel kell számolni, mint a hagyományos társaik esetében. A szűrést végző növények egy számukra elszeparált, de a medencéhez tartozó, úgynevezett szűrő zónában kapnak helyet. Mint természetes, élő szűrők tisztítják a vizet, amelyek olyan hatékonysággal dolgoznak, hogy a víz minősége az európai szabványnak is megfelel.

(Forrás: marmalade.hu | contemporist.com, naturalswimpools.com.au, pinterest.com/képek)