Jump to content

Leküzdhető különbségek nők és férfiak között

2016. 05. 25. 17:00

Szemmel látható és teljesítménybeli különbségek is vannak a nők és a férfiak között. Vegyük csak példának azt az átkozott tolatást, amely oly sok hölgynek okoz nehézséget. Mi az oka a különbségeknek?

Egyértelműen genetikai hátterűnek véljük azt, ami a férfiakat mássá teszi a nőktől. Ők ugyanis külsejükben is nagymértékben eltérnek a gyengébbik nemtől, de sokkal jobban oldanak meg olyan feladatokat, amelyhez szükséges a térbeli látásmód. A nők tájékozódása rosszabbul működik, azonban empátiás készségük jobb, mint az erősebb nemé. Honnan ered ez a különbség? Csakis a genetikának köszönhetőek, esetleg valami más is áll ezek hátterében?

Természetesen ez a kérdés érdekelte a tudós társadalmat is, és megpróbáltak erre a kérdésre kísérletekkel választ adni. Az bizonyos, hogy a különbségek egy része a genetikának köszönhető. A külső megjelenést ítélve egyértelmű, de abban is, hogy a gyengébbik és az erősebbik nem más-másban teljesítenek jobban. Csakhogy más is lehet mögötte. Ahhoz, hogy ezt bebizonyítsa egy olasz kutató, csoportokra tagolta majdcsak száz lányokból álló kísérleti alanyait. Olyan feladat elé állította a diákokat, amelyekben a fiúk rendre sokkal jobban teljesítettek. Egy kockán bonyolult rajzok voltak feltüntetve, annak kiterített mását kellett kiválasztaniuk több lehetőség közül. Ehhez az eredeti kockát gondolatban forgatni kellett, hogy megtalálják a megoldást. A kísérlet része volt az is, hogy néhány ilyen jellegű feladat után szünetet tartottak, majd a kísérlet vezetője közölte a lányokkal, hogy alapjában véve ebben a feladatban a fiúk mindig jobban teljesítenek. A kísérlet folytatásaként különváltak csoportokra a fiatalok. Az egyik csoportban elhintette a kísérlet vezetője, hogy a nemek közötti különbség csak sztereotípia, míg a másik csoportban a genetikai és biológiai okokat hozta fel, a harmadik csoportban pedig a feladatra szánt idő mennyiségére érvelt.

A kísérlet feladatait a szünet után folytatták, és annak végeztével azt az eredményt kapta a kutató, hogy a genetikai és biológiai érv ismeretében a lányok teljesítménye egyre romlott. A másik két csoportban nem hogy romlott, de jobban teljesítettek.

A szakember arra a következtetésre jutott, hogy amikor a lányok számára kiderült, hogy a fiúk azért jobbak az ilyen jellegű feladatokban, mert az beléjük van kódolva, így születtek, az egy megváltoztathatatlan állapot, amellyel nem lehet harcolni. A másik két csoportban hangoztatott érvek olyanok, amelyeket le lehet küzdeni, így sokkal jobban is teljesítettek.

Ha a hiba, a kudarc oka nem belülről fakad, hanem külső tényező határozza meg, akkor sokkal hatékonyabban tudunk a célunk felé haladni. Ha önmagunkban véljük felfedezni a hibát, azt már sokkal nehezebb leküzdeni.

(Forrás: youtube.com, linkedin.com/képek)