Jump to content

Mitől erős a kötődés?

2016. 05. 21. 17:00

A gyermekek leginkább családjuk körében érzik magukat biztonságban. Még nagyobb szerepe van az édesanyának. Gyermek és anya között szorosabbá válik a kapcsolat. Az a bensőséges folyamat, amíg szíve alatt hordja magzatát és a születés egy különleges kötelék.

A legtöbb időt általában az édesanyával tölti a kisgyermek, ami teljesen rendjén van. Olykor azonban olyan méretet ölt ez a korai kötődés, hogy az anyuka egy percre nem tud gyermekétől elszakadni, mert a kicsi azonnal ordításba kezd. Sok tudóst érdekelt az, hogy mitől függ a kötődés minősége? Egyértelműen befolyásolja az anya viselkedése, kommunikációja, hozzáállása, és a környezeti hatások is, de van még más is?

Jó ideig az az álláspont volt érvényben, hogy a kötődésben leginkább a környezet játszik szerepet. Minden gyermek más, de az anya gondozásának tulajdonították a kötődést, amely anya és gyermeke között kialakul.

A modern technikának, kutatásoknak köszönhetően a genetika is sokat segített abban, hogy megértsék a korai kötődést. A vizsgálatok arra engedtek következtetni, hogy a szervezetben vannak olyan gének, amelyeknek a jutalmazásban van szerepük. Az egyik ilyen jelenlétében a babák kevésbé kezelték érzékenyen az anya hiányát. Akiknél jelen volt ez a bizonyos genotípus, csak azoknál volt gyengébb a kötődés. A másik génváltozatot hordozók esetében egészen más volt a kötődés minősége. Mára már általános az, hogy genetikai vizsgálatot is felhasználnak a kötődés vizsgálataihoz.

Azt már tudják, hogy a környezeten és az anyai gondoskodáson kívül a genetika is meghatározza a kisgyermekek kötődését. Mérik a csecsemők stresszérzékenységét, azt is, hogy első életévükben mennyire ismerik fel az alapérzelmeket.  Bizonyos génváltozatok más kötődést eredményeznek, de ennek mélyebb vizsgálataira még időt kell szánni.

A már anyukák szívesen látják el jó tanácsokkal a még magzatukat pocakjukban hordó kismamákat. Információk, hitek és tévhitek tömkelegét kapja meg a nő, akinek még semmi tapasztalata sincs. Tendencia, hogy ha születés után a babát azonnal az anya mellkasára fektetik, akkor az azonnali testi kontaktus meghatározza egész életére az anyával való kötődését. Igaz ez akkor, ha azután is tartós és jó az anyával való kapcsolat. A tartós elhanyagoltságot elszenvedő, kötődés hiányát megélő gyermekben is lehet újraépíteni a kötődést, de az egy hosszú folyamat.

(Forrás: liliputibabycarriers.com, globetrottingtourism.com/képek)