Jump to content

Szavak az egészséges gyermeklélek érdekében

2016. 05. 24. 19:00

Minden szülő, minden anya vágya, hogy gyermekének boldog gyermekkort teremtsen. A szeretetteljes közeg, a közösen töltött idő, a sok nevetés mind valós élmény lehet, amelyet sokszor színez ki vita, veszekedés, hiszti.

Anyának lenni kiváltságos és nagyszerű, amely a gyermek születésétől kezdve életünk végéig tart. Mégis az idilli állapotot gyakran váltja fel olyan, a gyermekkel vívott közelharc, mint például az, hogy pakolja el a játékait a szobájában, egye meg a főzeléket, ne beszéljen vissza és még lehetne sorolni. Vannak olyan periódusok, amikor a harcok száma megsokszorozódik, és a szülő eljuthat arra a pontra, amikor megkérdőjelezi azt, hogy jól csinálja-e? Nem akarná minden percben fegyelmezni a gyermeket, de muszáj, mert neki kell megtanítania azt, hol és hogyan kell viselkednie a világban. A felnőttekben lehet olyan nyomás egy nagyobb vita, hiszti után, hogy a szülő és a gyermek is kibillen egyensúlyából. Adódhatnak olyan, a gyermek számára fontos és veszélyes pillanatok, amikor csakis a szülők támogatását várja a kicsi.

Ahhoz, hogy a gyermekben helyére tegyük az érzelmeket, nem árt tudatosítani benne dolgokat.

Kisebb és nagyobb balesetek, félresikerült kísérletek bármikor adódhatnak. Egy bukás, egy esés, egy nem sikerült rajz után érhető a gyermek elkeseredése, mégis azt kell tudatosítanunk szülőként benne, hogy soha semmit nem szabad feladni, ha el akar érni valamit. Ha elsőre nem sikerül, nem azt jelenti, hogy gyakorlás, próbálkozás után sem fog. Tudatosítani kell a gyermekben minden kudarcélmény után, hogy senki nem tudással a hatalmában születik, hanem azért tenni kell.

Ahhoz, hogy valamit újra és újra megpróbáljon egészen addig, amíg nem sikerül, a szülőknek hinniük kell gyermekükben. Ezt nem árt szavakkal kifejezni is és tudatosítani benne. Még akkor is meg kell próbálni, ha félelemmel teli az ember. Az elérni kívánt célhoz rögös út vezet.

Mint ahogyan a felnőttek is, a hibáinkból sokat lehet tanulni. Előfordul, hogy a legnagyobb igyekezete mellett is hibázik a gyermek, de tisztában kell lennie azzal, és éreznie is kell, hogy mindig ott vannak a szülei. Ha nem sikerül valami, közösen beszéljétek meg, hogy mi lehetett a hiba és következőleg arra sokkal jobban fog figyelni. Mindemellett arról kell a gyermeket biztosítani, hogy mindig mellette vagyunk, és megóvjuk bármitől.

Ezeket akár minden nap tudatosíthatod gyermekedben, vagy amikor a helyzet úgy kívánja meg.

(Forrás: intermountainhealthcare.org, safewise.com/képek)