Jump to content

Ha a bili a cél

2016. 08. 20. 17:00

A gyerekkornak megvannak a maga velejárói. A szülés átélése után folyton szembesülünk valami újabbnál újabbal. Ahogy nő és fejlődik a gyermek, úgy változnak meg az igényei, amelyhez a felnőtteknek is igazodniuk kell, sőt segíteni kell abban, hogy minél gördülékenyebben menjen. A pelenka elhagyása is ilyen folyamat.

A kisgyermekes édesanyák gyakori beszédtémája a pelenka, a szobatisztaság. Az első gyermekes anyukák olykor tanácstalanok, hogy mikor és hogyan kezdjék meg gyermek bilire vagy vécére szokatását. Erre egyáltalán nincs meghatározott időpont, mert minden gyermek egyedi és nem feltétlenül egy időben szoknak le a pelenkahasználatról. A mostani idősebb korosztály, azaz a mai negyvenesek szülei a járás megkezdésével egy időben a leszokatást is megkezdték. Ma már nagyjából másfél éves kortól próbálgatjuk gyermekeinket átszokatni a bilire, de van, akinél ez kitolódik három éves kor környékére. Nem véletlenül van ez az a nagy eltérés, hiszen ez egy érési folyamat. Egyáltalán nincs összefüggésben a gyermek intelligenciájával, csupán testi érésről van szó. Minden gyermeknél más és más a záróizmok feletti kontroll ideje. Az azonban bizonyos, hogy ha a szülők korán elkezdik a gyermeket a bilire ültetni, akkor ez a reflex hamarabb kialakulhat. Ennek ellenére is bármikor megtörténhet az, hogy a kicsi nem jelez, így aztán nem a bilibe végzi el dolgát. Ez tehát még nem az igazi szobatisztaság, habár jó úton halad a gyermek. Akkor mondhatjuk, hogy egy gyermek szobatiszta, ha az inger megjelenésekor képes a szüleinek jelezni, hogy szükséglete van. Addig tudja tartani, amíg elér a vécéig, amíg leveszi ruháját. A szülők is érzik ennek súlyát, de tényleg nagy teljesítmény egy pici gyermektől.

A nyári időszak kiváló alakalom a pelenkáról leszokásra. A nagy melegben amúgy is kényelmetlenné válik a kicsi számára a pelenka és sokkal többet mozog a szabadban. A bilire szokatás akár hónapokat is igénybe vehet. Pláne az, hogy stabilan jelezze a gyermek szükségleteit. Sosem szabad siettetni, és egyáltalán nem jó, ha egy sikeres kísérlet után megjutalmazzuk a gyereket. Szintén ártalmas, ha egy baleset miatt leszidják a kicsit. Szülőként érdemes ezt kellően lazán kezelni. Egy egyszerű dicsérettel kellő önbizalmat építhetünk a gyermekben. Amíg nem tudja stabilan jelezni, hogy milyen szükséglete van, addig könnyen előfordul, hogy játék közben a ruhájába megy. Még ha nem is kellemes a szülőnek az ilyen ruhával foglalkozni, nem szabad a gyermekben azt az érzést kelteni, hogy rosszat csinált.

A leszokatást a bili bemutatásával kell kezdeni és az egész folyamatot akkor kell bevezetni, ha a szülő azt tapasztalja, hogy a pelus már több napja, reggelente száraz. Előfordulhat az is, hogy mégis korai a leszokatás. Ez esetben nyugodtan lépjünk vissza egy lépést. Nem szabad siettetni.

(Forrás: goodtoknow.co.uk, babycenter.com/képek)