Jump to content

Nagy a felelősségünk, beszélgessünk!

2016. 10. 05. 19:00

Egy kisgyermek érkezése a családban mindig felkavarja a nyugalmat. Nemcsak azért, mert sokat sír a kisbaba, hanem azért is, mert egy új családtag érkezése más életet teremt mindenki számára. Az idő azonban gyorsan elrepül és hamarosan más gondokkal találja magát szemben a szülő.

A gyermekkorból való kicsi felnőttbe átívelő szakaszt majdcsak minden szülő észreveszi, hiszen a kamaszkor kellően megszokott mutatkozni a gyerekeknél. Kinél intenzívebben, kinél csendesebben, de testi és viselkedésbeli változásokkal jár. Bárhogy is nyilvánul meg a gyermek életében a tinédzserkor, a felvilágosítás a szülők elsődleges feladata. Minden szülő arról ábrándozik, és abban reménykedik, hogy az ő gyermeke a lehető legkésőbb találkozzon a szexszel. Az intim együttlét akkor jó, ha élvezi mindkét fél. A jó szexet csak gyakorlással lehet megtanulni. Felvilágosítás, barátokkal való beszélgetés, interneten, szakkönyvekben való kutakodás során nem gyűjthet össze a fiatal minden információt. A legtöbb szülőnek alapvetően nehezére esik erről a kényes témáról beszélni, beszélgetni a gyermekével. Akár a nőgyógyászként dolgozó szülő is nehezen beszél saját gyermekének a szexről, hát, még akinek nincs ilyen jellegű háttértudása. Saját gyermekünkről nem feltételezzük, hogy már abban a korban van, hamikor a szexben érdekelt és érintett lenne. Más gyermekéről feltételezhetjük, tudhatjuk, de a miénk nem, ő még semmit nem élt meg ebből. A legtöbb szülő egészen addig nem is beszél a gyermekével ilyenről, míg az első szexuális élményen keresztül nem ment. Sokan még azt követően sem ülnek le gyermekükkel beszélgetni, így a szülők ki is esnek annak hatóköréből, ahonnan információt, segítséget kaphatnának a fiatalok ez ügyben. Maradnak a kortársak, az online felületek. Ez azonban nem az, amire a tiniknek szükségük van. A szexuális életét éppen megkezdő tininek valódi támogatásra lenne szüksége egy hiteles és fontos, felelősségteljes felnőtt ember személyében, pedig nagyon sokszor ez a háttér nem áll mögöttük.

Megdöbbentő eredményeket mutatnak a tinédzserek körében elvégzett felmérések, ugyanis eszerint hiába élnek szinte rendszeres nemi életet a 16-25 éves fiatalok, a védekezésre nagyon kevés figyelmet szentelnek. Olyan tévhitekkel élnek együtt a fiatalok, hogy az első együttlét biztosan nem eredményezhet terhességet. A helyes szexuális magatartás nem is alakulhat úgy ki, ha nem tanítják a fiataloknak, pedig a szülők pont ezt várják el gyermekeiktől.

A szexualitás lényege, hogy nem önző módon saját magunkra gondolunk, hanem a partnerünkre is. De ez az érettség hogyan lehetne meg egy fiatalban, aki még nem áll készen erre? És ha a felnőttek, a szülők sem segítik benne, akkor hogyan fejlődjön?

A felnőtteknek, a felvilágosításnak, a bizalomnak nagyon nagy szerepe van abban, hogy a megfelelő vágányon tartsuk gyermekeinket.

(Forrás: momjunction.com, khoobsurati.com/képek)