Jump to content

Gyermekeink számára is fontos a mértékletesség

2017. 05. 21. 19:00

Az egészséges étrendnek egyre nagyobb teret engedünk. Nem csoda, hiszen körülöttünk számos olyan betegség alakul családtagjaink, barátaink és ismerőseink körében, amely a helyes táplálkozással akár elkerülhető lett volna. Gyermekeink étrendjét már úgy kell kialakítani, hogy felnőtt életükben is az egészséges legyen a természetes.

A gyermekkori helyes táplálkozás nagyon fontos. Olyan ez, mint egy építős játék, hiszen a gyerkőcök szervezete folyamatosan fejlődik. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen építőanyaggal támogatjuk ezt a fejlődést. Ettől függ ugyanis, hogy mennyire lesz erős, ellenálló a szervezete, hogyan reagál a betegségekre.

Azok vagyunk, amit elfogyasztunk – tartja a mondás. Valóban nem mindegy, hogy mit eszünk, és a gyerkőcök életében még nagyobb a szerepe a helyes és egészséges étrendnek, hiszen egészségüket alapozzuk meg így. Meg kell válogatni, hogy mit tálalunk gyermekink elé. Vannak olyan alapanyagok, amelyek habár nem mérgezőek, de nagy mennyiségben már egyáltalán nem javasoltak. Ilyen a cukor is. A túlzott cukorbevitel hosszabb távon elhízást okoz, és akár még a rettegett cukorbetegség is kialakulhat. Azt is tudjuk, hogy a finomliszt túlzott használatával lelassítjuk az emésztést, amely hosszú távon elhízáshoz vezethet. A sok só fogyasztása elősegíti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, vagy a vesebetegség kialakulását. Jól tudjuk, hogy ezek azok az általános alapanyagok, amelyek étkezéseink része. Maradhat is az, viszont a mennyiségen érdemes csökkenteni ahhoz, hogy megalapozzuk gyermekeink egészséges jövőjét.

Mint már írtuk, beletarozhat az étrendbe a só, liszt és cukor, de csak akkor, ha azt minimalizálni tudjuk. A gyerekek azonban hozzá sem nyúlnak olyan ételekhez, amely az saját ízlésüknek nem megfelelő. Szeretik az édes ízt, így a cukor helyett érdemes valami mást használni. Akkor már sokat teszünk a gyerkőceink érdekében, ha alapjában véve csökkentett cukormennyiséggel készítjük el az ételeket, de sokan inkább a mézzel pótolják az édes ízt. A glikémiás indexe alacsonyabb is, ám kalóriatartalma a duplája, tehát ezzel is vigyázni kell. A szőlőcukor ugyan hamar megemeli a vércukorszintet, de ugyanolyan vissza is esik, emiatt éhségérzet jelentkezik. Talán a legjobb megoldás, ha a cukor helyett agavészirupot használnunk, habár kalóriatartalma megegyezik a cukoréval.

A lisztet sem muszáj kihagyni az étrendből, inkább azt kell megválogatni, hogy milyen lisztből készüljenek. Amúgy is javasolt mindenki számára a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek fogyasztása. Jó, ha már gyermekkorában ez a természetes a gyerekek számára. Az is jó, ha durumlisztből készítünk ételeket. Kenyerekhez és sütemények sütéséhez kiváló alapanyag a kókuszliszt. Sütemények tésztájához a lisztet pótolni lehet darált dióval is.

A só kell a szervezetünk egészségéhez, de nem mindegy mennyi. Jó, ha már a kevés sómennyiséghez szokatjuk gyermekünk ízlését is. Lehet a sót annyira mérsékelni az ételben, hogy annak íze még finom legyen.

Már gyermekkorban érdemes megválogatni, hogy milyen ételt adunk gyermekeink elé. Eleve már csökkentett cukor-, liszt- és sómennyiséggel kell elkészíteni ételeinket, így szervezetük igénye is ehhez igazodik.

(Forrás: marmalade.hu | howwemontessori.com, thatsugarfilm.com, yourlighterside.com/képek)