Jump to content

A divat vagy az egészség a fontosabb? Milyen a jó iskolatáska?

2017. 08. 19. 17:00

A tanév kezdésével véget ér a hosszú nyári szünet, és az utolsó hetekben már a taneszközök beszerzéséről is gondoskodni kell. Az iskolatáska kulcseleme a felszereléseknek. Abban kell cipelnie kis és nagydiáknak a tankönyveket, más felszerelést. Nemcsak a megvétele lehet teher, hanem a gerinc számára is az állandó terhelést jelent.

Arra kerestük a választ, hogy milyen a jó iskolatáska. Te tudod a választ? Lehet drága termék, ha az nem tartja a gyerkőc gerincét, így hátfájást okoz. A tankönyvekkel, taneszközökkel megpakolt iskolatáskák súlya sokszor felér egy súlyzós edzéssel, így az állandó terhelés miatt akár rossz testtartás, hátfájás, gerincbetegség alakulhat ki.

A választást megnehezíti a hatalmas választék, amely a szülők és a gyerkőc elé tárul, ha táskát akarnak választani.
A kisebb gyerekek főleg a színre és a mintára vannak kiélezve, így idén is hódítanak az éppen aktuális animációs figurával ellátott termékek. Fiúnak fiús színek és minták, és ugyanez érvényes a lányokra is. A nagyobb diákok már inkább a márkára, a divatosságra törekednek. A szülők az ár-érték arányt helyezik előtérbe. Nehéz a szülő és a gyermek igényeit is összeegyeztetni.

A kisebb gyermekek számára is fontos az iskolatáska, de a nagyobb, középiskolás diákok számára is előnyös egy menő darabban belépni az iskolai közösségbe. Minőségben és árban is nagy különbségek vannak, de ha a szülő hosszabb távon gondolkodik, és fontos – márpedig az –, gyermeke egészsége, akkor neki kell erélyesebbnek lenni, és pontot tenni a huzavonára. Hiába a tetszetős minta és szín, ha az a gerincnek nem tenne jót. A fő szempont, hogy az iskolatáska feküdjön fel az egész háta, a lapockától egészen a medencecsontig érjen. Ha ennél nagyobb, sokkal lejjebb lóg, akkor fogja megterhelni a gyerkőc hátát a megpakolt iskolatáska. A tankönyvek súlya, a tornazsák, egyéb felszerelést mind a táska rejti, amelyet a hátukon hordanak a gyerekek. Sokszor akár tíz kilónál is súlyosabb táskával kell iskolába menniük, ezért amikor a táskát választjátok ki, arra is figyeljetek, hogy mekkora az iskolatáska saját súlya. A tíz kilósnál nagyobb súlyú táska még egy nagyobb diák számára is teher, de ha azt egy kisebb, 30-40 kilós gyerkőcnek kell hordani a hátán, egyértelmű, hogy megterhelő.

Az interneten talán már te is találkoztál az olyan iskolatáskával, amely úgy néz ki, mint egy gurulós bőrönd. Nos, hiába van már ilyen is, nálunk ez még egyáltalán nem divat, pedig igencsak gerinckímélő megoldás lenne.

Sok iskolában felismerték már azt, hogy micsoda súlyokat kell a gyerekeknek cipelniük, ezért hogy könnyítsenek a terheken, csak a leglényegesebb felszereléseket hordják abban, a többit az iskolában hagyják.

Egyáltalán nem megfelelő a vállon átvethető, csak az egyik oldalt viselt táska. Főleg a felső tagozatos és a még idősebb diákok körében kedvelt táska. A gyermekek csontozat 15 éves korukig fejlődik legintenzívebben. Ebben az időben tehát különösen figyelni kell arra, hogy a táska széles vállpántokkal rendelkezzen. Ha a táska hátfala merev és párnázott, az biztosítja a szimmetrikus terhelést. Praktikus a több rekeszes táska, könnyebb abban eligazodni.

(Forrás: marmalade.hu | randomactsofmomness.com, giphy.com, scool.sg/képek)