Jump to content

Mi lenne a megfelelő sport?

2018. 02. 19. 19:00

Alig várjuk, hogy virágzásba kezdjen a természet, az énekes madarak dalra fakadjanak, és szívünk megteljen a tavasszal. Hiába nem panaszkodhatunk kemény és gyötrelmes télre, azért a sötétség után már igazán következhet a fény.

A téli időszakban hajlamosabbak vagyunk otthonunk védelmébe burkolózni. A korai sötétedés, a hűvösebb idő, a sok csapadék elveszi a kedvünket és a lehetőséget, hogy a szabadban tartózkodjunk. A sportolást ilyenkor legtöbben edzőtermekben, sportcsarnokokban viszik véghez. A legtermészetesebb sportcsarnok maga a természet, és egyeseknek még a hideg, az eső sem szegi kedvét, hogy futásnak eredjen. Sokakat látunk futni, akár még a legelképesztőbb időjárás sem szegi kedvüket. A fiatalok előtt tehát jó példával szolgálunk, és azon vagyunk, hogy gyermekünket egészségesen tartsuk, amelybe beletartozik az egészséges étrend, de az aktív mozgás is.

A sport pozitívan hat az emberi szervezetre, legyen szó gyermekről vagy felnőttről. Mai világunkban kitüntetett szerepe van a sportoknak, hiszen jóléti társadalmunkban könnyű az élelmiszerekhez hozzájutni, azért alig kell megmoccannunk. A legtöbb munkahely ülő, a gyerekek is folyton az iskolapadot koptatják. Habár az oktatási intézményekben ma már bevezetésre került a mindennapos testmozgás, nem árt, ha a felesleges energiát ugyancsak mozgással vezetik le a gyerkőcök. A legtöbb szülő szeretné, ha gyermeke valamilyen sportban megmutatná magát, ám a sportág megtalálása nem is olyan egyszerű. Könnyen elképzelhető, hogy nem is az első kipróbált sportban találja meg a gyerkőc azt, amit élvez csinálni, amiben örömét leli. Szülőként arra kell motiválni gyermekeinket, hogy több sportot is megismerjenek. Időnként érdemes televízión is sporteseményeket nézni, még ha ez nem is általános. Azonban lehet, hogy az egyik megtetszik a fiatalnak, és szeretné kipróbálni. Időnként pedig akár élő sporteseményre is kilátogathatunk, mert plusz élményt ad a sport látványa élőben, valamint a szurkolók által keltett hatás, a stadion, a csarnok is vonzó lehet.

Figyelnünk kell, hogy egy-egy sport kipróbálása milyen hatást vált ki a gyerekből. Egyik sport kifejezetten előnytelennek bizonyulhat számára, abban esetlennek és ügyetlennek mutatkozik, azonban egy másikban brillírozhat. Nem vagyunk egyformák, de arra mindenkinek adott a lehetőség, hogy megtaláljuk a neki valót. Adjunk esélyt erre a gyerekeknek is. Mindenképp érdemes olyan sporttal próbálkozni, amely a gyerkőc testalkatához illő. Hiába tetszik a tornászok kecses mozgása, ha abban a gyermekünk igazi kínokat élne át. Csak erről van szó, hogy nem neki való, azonban labdajátékban, másokkal való együttműködésben kiváló lehet. Az más, ha gyermek mégis ki szeretné próbálni magát egy nem neki való mozgásformában, de semmiképp ne akarja a szülő saját megvalósítatlan álmát gyermekével megtestesíteni.

A jó szülő-gyermek kapcsolat jellemzője, hogy mindent megbeszélnek egymással. Habár a legtöbb edzésen nincs jelen a szülő, mégis érdemes arról beszélgetni. Sőt, amennyiben lehetőség van rá, gyakorolhatunk együtt is. Könnyen lehet, hogy nem mi mutatunk újat a gyerkőcnek, hanem ő nekünk. Amennyiben versenyre nevezik be csemeténket, igyekezzünk minél több ilyen eseményen megjelenni, mert ezzel is csak támogatjuk, erősítjük sportolási kedvét.

(Forrás: marmalade.hu | mustdobrisbane.com, pacificsportinteriorbc.com, livestrong.com/képek)