Jump to content

Tapéta 2.0

2016. 05. 26. 19:00

Tavasszal sokan gondolják újra otthonukat. Az átalakítások, az otthon felfrissítése után megmaradhatnak anyagok, amelyeket nem szívesen dobunk a szemetesbe, de tanácstalanok vagyunk a felhasználásukban. Maradt ki tapétád?

Az átalakítás után akár több méternyi tapéta kimaradhat. Ha minden helyiségben más és más mintát, színt használtál, akkor pedig vegyes, felhasználatlan darabok maradnak meg. Ez az a mennyiség, amelyet nem akarunk kidobni, mert ahhoz sok, egy szoba falait befedni viszont nagyon kevés. A felújítások utáni maradékok pedig csak gyűlnek a szekrényben. Mihez lehetne kezdeni a megmaradt tapétából?

Az ötletes és kreatív, valamint innovatív ember az így megmaradt anyagokból bútorait feldobhatja, dekorációs tárgyakat készíthet otthonába. A tapéta a falra való. Ha azonban nem tudjuk azt összefüggően az egész falfelületre használni, akkor másképp is megoldható. Vágj ki több nyolcszögletű, egyforma méretű tapétadarabokat. A falfelület nagyságától és igénytől függ, hogy mekkora méretűre vágod a formákat. Ezeket ragaszd a falra és fehér kerettel elválasztva kaptárszerű mintát kapsz. Minél többféle tapétadarabot használsz fel ehhez, annál színesebb és extrább hatást érsz el.

Készíthetsz falra akasztható képet is. A keretbe foglalat kép állhat egyféle tapétából, de itt is alkalmazhatod azt, hogy egy képhez többféle maradékot használsz fel. Készíthetsz kisebb és nagyobb képeket is lakásodba.

A falfelületnél maradva, a többféle tapétából patchworkszerűen felragasztott anyagból különleges hatást érhetsz el otthonodban. Ezt úgy valósíthatod meg, hogy az alapfelületre kisebb és nagyobb darabokat ragasztasz fel a kívánt területre.

Bútoraidat is bevonhatod szép tapétadarabbal. A bútorok dekupázsolásával nemcsak a falak frissíthetőek fel, de még a bútorok is megújulhatnak. Étkezőszekrény, komód, asztal is feldobható ezzel a technikával. Új burát készíthetsz éjjeli lámpádhoz.

A cipős doboztól nem mindenki válik meg, mert nagyon praktikus tároló helyet biztosít lábbeliinknek. Ha egységessé, széppé, dekoratívvá akarod tenni, akkor körberagaszthatod tapétával. Vidám és díszes megoldás.
A gyerekszobába kifeszíthetsz madzagot, amire tapétából készült girland lehet a szoba díszítőeleme.
Ha nem elégszel meg a külsőségekkel, és mindenre figyelsz, akkor akár a fiókok belsejét is kibélelheted tapétával.
A megmaradt tapétát felhasználhatod ajándékok csomagolásához, virágtartók, vázák bevonásához.

(Forrás: flashbackfabric.com.au, curbly.com/képek)