Jump to content

Tavaszi rovar invázió? Így védekezz ellene!

2017. 05. 22. 19:00

Beköszöntött a jóidő és vele együtt a legtöbb ember „rémálma” , a nem kívánatos rovarok állandó jelenléte, otthonunk bármely részén. Ha nem akarjuk méreggel eltávolítani őket, főleg ha kisgyermek és háziállat is van otthonunkban, akkor érdemes az alábbi természetes módszereket választani, hogy távol tartsuk a hívatlan látogatókat.

Sokan ódzkodnak a rovarírtó szerektől, egyrészt mert mérgező anyagokat tartalmaznak, akár a kisgyermekekre és a háziállatokra is veszélyt jelenthetnek, másrészt intenzív illatuk, épp annyira nem kívánatos, mint a felbukkanó rovarok jelenléte. Tavasszal a legtöbb problémát a hangyák okozzák, akik bárhol képesek utat rágni maguknak, felbukkanásuk épp annyira várható egy kertesházban, mint egy panellakás 7. emeletén.

Az alábbi módszerekkel könnyedén megszabadulhatunk a hagyaseregtől!

Elő a slaggal és a vízeskannával!

A hangyák nem bírják a vizet, ezért bármennyire is masszív élőlények, a víz rajtuk is könnyedén kifog. Ha kerted ellepte a hangyasereg, lépten nyomon hangyabolyba, vagy hangyatúrásba ütközöl, fogd a slagot és alaposan locsold le akár a várat, akár a bolyt. Legalább 5-10 percig ismételd meg ezt naponta egyszer, a hangyák egy idő után tovább fognak költözni otthonodból.

Sütőpor és a fahéj!

Minden konyhában megtalálható a sütőpor és a fahéj, de egyik konyhában sem szívesen látott vendég a hangya. A hangyák nem bírják az intenzív illatot, érzékenyek mind a fahéjra, mind a sütőporra. Tegyél az útvonaluk mentére néhány kanál fahéjat, vagy sütőport, illetve a fahéjjat keverd össze vízzel és tisztísd meg vele a lakás azon pontjait ahol a hangyák felbukkannának. Célszerű a bejáratok és ablakok mentén kezdeni.

Nem csak vízkő ellen jó!

Az ecet és a citromlé szintén remek rovarírtószernek bizonyul, keverj össze 1:1 arányban ecetet és citromlevet, majd tedd egy szórófejes flakonba. Az ajtók, ablakok, apróbb rések, illetve a kertben a boly környékét fújd be ezzel a keverékkel. Néhány nap múlva szemmel látható lesz a változás, a hangyák ugyanis elmenekülnek a számukra maró,csípő és nagyon intenzív keverék elől.

Természetesen elsőre ezek a módszerek nem tűnnek túl humánusnak, azonban a nem kívánt látogatók egyrészt kellemetlenségeket is okozhatnak az ottonunkban, másrészt a kertet is tönkretehetik, és a kellemes kerti napozást, játékot, pikniket stb. is megakadályozzák. Mindezek mellett egyes hangyafajok csípése igen fájdalmas is.

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)