Jump to content

Stresszmentes költözés? Van olyan?

2017. 05. 26. 19:00

Nem feltétlenül jó kedvünkből kényszerülünk elköltözni. Van, aki szíve vágyát váltja valóra azzal, hogy olyan új otthont talál, amely álmainak megfelelő, mások költségmegtakarítás miatt vállalják a kisebb lakás megvásárlását. Bárhogy is van, a költözés nagy falat.

Mindegy is az, hogy milyen ok miatt kényszerülünk változtatni lakóterünkön, egy költözés lebonyolítása heteket elvehet életünkből. A költözés ideje előtt megkezdődik a folyamat, és a bepakolás után is még hetekig, akár hónapokig eltarthat, mire mindennek megtaláljuk a helyét. Még mielőtt benyitnánk új otthonunk ajtaján, a régiben már megkezdjük összecsomagolni életünk darabkáit is a használati tárgyainkon kívül. Emlékek, események köthetők ahhoz a helyhez, amelyből ki kell költöznünk. Nemcsak stresszes, de szervezést igénylő folyamat ez.

Előre szükséges tudni, hogy régi otthonunkat mikor szükséges kulcsra kész állapotban elhagyni. Nagyjából egybe kell esnie azzal az időponttal, amikor bekötözhetünk az új otthonunkba. Megállapodás és rugalmasság kérdése az, hogy mennyire tudunk megállapodni. Természetesen az lenne a legideálisabb, ha a régi otthonból való kiköltözés egybeesne az újba való beköltözéssel is. Ha nem így történik, az plusz macera, plusz cipekedés, és a bútorok ideiglenes tárolásáról is intézkedni szükséges.

Kétségtelen, hogy a legkényelmesebb, ám legköltségesebb megoldás az, ha egy költöztető céget bízunk meg a bútoraink, használati tárgyaink ki- és becipelésével, szállításával. Az ilyen vállalkozások kisujjában van a költöztetés. Nem ijednek meg semmitől sem. Szakszerűen mozgatják és rakják autóra a nagy bútorokat, dobozainkat. Megfelelő technikával tudják rögzíteni az értékes és törékeny darabjainkat is. A költözködés így sokkal kisebb balesetveszéllyel jár, mintha csak a barátok, családtagok fognának össze. Ezért azonban fizetni szükséges.

Még mielőtt a költöztetéssel foglalkozó cég, vagy a rokonok, barátok összegyűlnének a kiválasztott, költözésre szánt napon, jóval korábban meg lehet kezdeni a kisebb tárgyak dobozba pakolását. A dobozokat tartalmuk szerint érdemes felirattal, címkével ellátni. Még mielőtt belekezdesz a dobozolásba, már tudatosan be lehet szerezni kisebb és nagyobb méretű dobozokat. Szükséges lesz mindenféle méretre.

Egy költözés kitűnő alkalom arra, hogy leltározz dolgaid között. Ilyenkor átértékeli az ember, hogy mire van szüksége, mire nincs. Ha már új életet kezdesz egy új helyen, merj megválni felesleges, használaton kívüli dolgaidtól.

Aki rendszerető ember, az nagyon nehezen viseli azt, hogy teljes káoszban élt már a költözés előtti időszakban is, és a költözés után is jó darabig is még ez várható. Elsőként az új otthon nagyobb légtereibe halmozunk fel mindent. Őrület és teljes kétségbeesés uralkodhat el rajtunk. Először is nagyobb bútoroknak kell megtalálni a helyét, és csak azután ürítsük ki a dobozokat. Ez már a jobbik része a költözésnek, hiszen a körülöttünk lévő káosz egyre csak fogyni fog, és úgy rendezed be új otthonodat, ahogyan csak szeretnéd.

(Forrás: marmalade.hu | olympicmovers.net, chicagonow.com, huffingtonpost.com/képek)