Jump to content

Tél előtti óvintézkedések a ház körül

2017. 11. 21. 17:00

Talán már közeleg az igazi tél mínuszokkal, talajmenti vagy komolyabb faggyal. Nemcsak öltözködésünkben készülünk fel a hideg fogadására, hanem az otthonunkba is meg kell tenni néhány lépést ahhoz, hogy ne okozzon kellemetlenséget a tél.

A téli időszakban gondoskodunk a vastagabb és réteges öltözködésről. Előkerülnek a meleg ruhadarabok, és ugyanúgy téliesíteni kell növényeinket, valamint gondoskodni kell a velünk élő állatok szél és fagymentes helyéről is. Az otthonunkat se felejtsük ki. Van dolgunk akkor is, ha tömblakásban élünk, de még több, ha kertesházunk van.

A tél velejárója a fagy, a jég és a hó is, amelyek komoly károkat képesek okozni, ha nem készülünk fel azok fogadására. Az enyhe tél nem okozhat különösebb gondot, ám ha tartósan, napközben is faggyal kell számolnunk, az már kártékony lehet otthonunk szempontjából.

A téli csapadék bármelyik formája a tetőt éri leginkább, ezért azt is veszi igénybe a legnagyobb mértékben. Éppen ezért még időben meg kell arról bizonyosodni, hogy minden cserép a helyén van-e. Előfordulhat, hogy néhány darab sérült, eltört, repedt. Ha a repedésbe a most lehulló téli csapadék bejut, akkor tovább ronthatja a tetőszerkezet állapotát. Nemcsak a cserepek állagának nem kedvez ez, hanem beázáshoz, további kellemetlenségekhez vezethet. Azt is ellenőrizni kell, hogy a lehullott csapadék megfelelően el tud-e távozni a tetőről. Ha ugyanis képes egy helyen megállni a víz, az tönkre teheti a cserepek állapotát. A tetőn megtelepedett növény azt jelenti, hogy azon a részen bizony megáll a víz. A cserepeken megtelepedett növények gyökerei ugyancsak ronthatják a tető szerkezetét. Márpedig ha a cserepek sérültek, az előbb vagy utóbb a ház belsejében is jelentkezni fog. A sérült cserépdarabok akár testi sérülést is okozhatnak, ha darabjaik lepotyognak.

A lombhullás még tart. Az avar összegyűjtésén túl arra is időt kell fordítani, hogy az ereszcsatornát megszabadítsuk a lehullott levelektől, mert azok meggátolhatják az esővíz szabad lefolyását. Ha a víz megreked az ereszben és megfagy, szétrepesztheti a csöveket.

Télen számolni kell a hóval, a hófúvással. Nemcsak a tetőt éri ez a fajta csapadék, hanem a falat is. A hófúvás során a ház falára kerülő hóréteg a házból kiszökő melegnek köszönhetően felolvadhat, és így a falon lévő réseken, repedéseken és fugákon keresztül beszivároghat a házba is.

A téli időszakban kertesházak esetében fokozottan figyelni kell a vízvezetékekre is. A fűtetlen helyiségek vagy házak csövei szétfagyhatnak, ezért a legjobb, ha ezekben az épületekben, helyiségekben víztelenítünk. Amennyiben nem ezt a módszert választjuk, de nem akarunk fagyást a rendszerben, úgy hőszigetelni is lehet a vízvezetékeket, vagy minimális melegvíz keringtetést biztosítani kell.

Még mielőtt beállna a nagy hideg, érdemes a nyílászárók állapotát is átvizsgálni. Amennyiben szükséges, megfelelő óvintézkedés eszközölhető, így védjük az otthonunk melegét, és nem engedjük, hogy a meleg kiszökjön.

Tömbházak és kertesházak esetében is ügyelni kell a járda tisztántartására. A csúszós levél elseprése, valamint a hótól, jégtől való megtisztítás is a tulajdonosok, a lakók feladata.

(Forrás: marmalade.hu | pinterest.com, masterbuiltconstruction.net, pinterest.com/képek)