Jump to content

Kell a fény a sötétségben

2018. 02. 22. 17:00

A téli, sötét időszakban különösen fontos, hogy otthonunkban megfelelőek legyenek a fényviszonyok. Reggel még, este már sötét van, és az otthon töltött órák legtöbbjében szükség van mesterséges fényforrásra ahhoz, hogy lássuk, amit csinálunk. Most azt is megtudjuk, hogy milyen világítást érdemes használni egyes helyiségekbe.

Nemcsak télen kell a sötéttel szembesülnünk. Más évszakokban is ugyanúgy ránk esteledhet, és már annyira hozzá vagyunk szokva, hogy csak egy kapcsoló megnyomásába kerül a fénycsinálás. Mégsem mindegy, hogy milyen fényről van szó. Az otthonunk egyik legfontosabb eleme a lámpa, ettől függetlenül hajlamosak vagyunk elfeledkezni erről. Amikor a ház, lakás alakításán fáradozunk, azt nappali fénynél tesszük. Gondoskodunk természetesen a megfelelő vezetékelésről, lámpákat is felszerelünk, de nem sokat foglalkozunk azzal, hogy az adott lámpa fénye megfelelő-e a helyiségbe. Az otthonunk különböző pontjaiban más fényerősségre és más típusú fényre van szükség. Ha nem jót használunk, nemcsak nem fogunk jól látni, de meg fog látszani az áramfogyasztáson is, valamint akár romolhat a látásunk, fejfájást is okozhat a túl erős vagy a túl gyenge fény. A lámpákra sem figyelünk eléggé, az izzókat pedig csak akkor cseréljük, ha az kiégett, nem ad már fényt. Ha a házban, vagy az adott helyiségben a fény kihuny, akkor jövünk rá igazán, hogy mennyire fontos a lámpa mindennapjainkban. Így vagyunk ezzel a legtöbben, hiszen logikus, hogy a még működő villanykörtét nem fogjuk addig lecserélni, amíg az működőképes. Az új pedig lehet hagyományos izzó vagy energiatakarékos. Ez utóbbi ára kicsit ugyan borsosabb, de ha azt vesszük számításba, hogy energiafelhasználása és használhatósága miatt is hamar visszahozza az árát, akkor egyértelműen jó befektetés. Mégis maradnak sokan a hagyományos izzónál. Ezt még 2020-ig megteheti bárki, de azután csakis LED, energiatakarékos izzók közül választhatunk.

Az otthonunk más-más pontjain nincs szükség egyformán erős fényre. A bejárati ajtónál, a terasznál, a lépcsőház esetében célszerű a hideg fehér fényt kibocsátó, a plafonra vagy a falra felszerelt világítás.

Az előszoba már az a közeg, ahol szükség lehet az erősebb fényre, hiszen levetjük magunkról a vastag öltözéket, kipakolunk a táskánból. Ha vendégek jönnek, akkor ők is látnak, mi hol van, főleg akkor, ha még ismeretlen terep számukra az otthonunk. A legjobb, ha az erős fényt a plafonról kapjuk, hogy minél nagyobb területen szóródjon a fény.

A szobákban sok időt töltünk. A hálószobában ugyan leginkább csak az alvást intézzük, de világítás akkor is kell. A mennyezetről lelógó csillárok közül a legpraktikusabb, amely több izzóval ellátott és közepesen erős fényt szór. Az ágyak mellé már irányított és erős fény szükséges, ha ágyban szeretnénk olvasgatni. A gyerekszobába is csillár szükséges a mennyezet közepére, és hasonlóan kell eljárni, mint a hálószoba esetében. Elegendő, de nem vakító fény kell ahhoz, hogy a gyerekek élvezni tudják kis kuckójukban a játékot. Az íróasztal fontos tartozéka az olvasólámpa, különösen akkor, ha már iskolás a gyerkőc. A fény forrása megfelelően erős legyen és a csemete ülő helyzetéhez mérten a szemmagasság fölötti legyen ez a lámpa. A nappaliban is legyen a többi szobához hasonló megvilágítás, de jól jöhet a hangulatvilágítás is, amelyet egy szép állólámpával is kivitelezhetünk.

A konyha és a fürdőszoba forgalmas helyszínek otthonainkban, úgyhogy ide nem dukál a hangulatvilágítás. Az egyik helyiségben szeletelés, aprítás, főzés, sütés zajlik, a másikban borotválkozunk, szépítkezünk, szemöldököt igazítunk, így erős fényre van szükség. A konyhában a fény érkezhet a szekrény aljáról, amely a munkafelületet világítja meg. A tűzhely megvilágítása is létkérdés, míg a fürdőszobában is fontos a tükör környékén lévő erősebb fény.

(Forrás: marmalade.hu | musicinterprete.com, cnet.com, homedesignlover.com/képek)