Jump to content

Fogyással az agysejtek is fogynak

2016. 05. 23. 19:00

Olyan világban élünk, amelyben a külsőség nagyon sokat jelent. Ruházkodásunkban, életmódunkkal igazodni próbálunk az elvárásokhoz, és persze fontos, hogy jól érezzük magunkat saját bőrünkben. Az emberek zöme diétázik, fogyókúrázik ezért.

Aki fogyókúrára adja a fejét, tudatosan odafigyel mozgására, étkezésére, szokásaira. Azt is észreveheti, hogy nem csak a zsírtó szabadul meg ilyenkor, hanem az izom egy részétől is. A szervezet energiaigénye megmarad, mivel azonban a bevitel ezt nem fedezi a diéta miatt, így a szervezetét építi le azért, hogy ily módon jusson energiához. Ezt eddig is tudták a szakemberek, de azt nem, hogy a zsírsejtek lebontása ennél sokkal szélesebb körű.

Ahhoz, hogy minél több bizonyítékot és ismeret gyűjtsenek e témakörből egereken végeztek kísérleteket. Diétázás és fogyókúra ideje alatt a szervezetünkben egy önemésztés is életbe lép, szaknyelven ezt úgy nevezik, hogy autofágia. A kísérlet alanyait, az egereket, fél napon keresztül éheztették. Azt figyelték meg az rágcsálók agyában, hogy a vegetatív szabályozásért felelős agysejtek saját szerkezetük lebontásába kezdtek az éheztetés során. Ezek az agysejtek azok voltak, amelyek szabályozzák az étvágyat, stimulálják azt. Az ilyen agysejt kannibalizmus egy olyan esemény, amely által az ember éhezteti testét, de ezzel egy időben megkezdődik az önemésztés is. Mindenközben az agy fokozatosan éhségjelzéseket küld, egyre nehezebb a fogyókúra tartása, véghezvitele. A szigorúan betartott fogyókúra esetében elkezd a szervezetünk védekezni. Ekkor lecsökken az anyagcsere, ezért is elég a kevesebb energia bevitel. Amikor befejezzük a diétát vagy fogyókúrát, akkor megengedjük magunknak, hogy visszaálljon étrendünkbe az a mennyiség, amelyet azelőtt is fogyasztottunk. A megváltozott igényhez képest ez sok lesz, így újból szaladnak fel ránk a plusz kilók. Ez egy örök harc a kilókkal szemben vívott csatában, amely ráadásul önsanyargatással és a pici öröm után nagyobb kudarccal végződik.

A kutatók már dolgoznak azon, hogy olyan gátlóanyagot fejlesszenek ki, amely megakadályozza az agysejtek önemésztő folyamatát. Az egereken folytatott kísérletben azt tapasztalták, hogy az ilyen anyag mellett az egerek jobban bírták az éhséget.

(Forrás: samadimd.com, theblaze.com/képek)