Jump to content

A szép nők károsak az egészségre

2016. 07. 26. 19:15

A Valencia Egyetem kutatói szokatlan és egyben új stresszfaktort fedeztek fel, méghozzá a gyönyörű nőket.


(Angelina Jolie-t a vanityfair a világ legszebb nőjének választotta 2009-ben)


A tudósok szerint találkozni egy vonzó nővel káros a szervezetre, mert gyakorlatilag stressz-sokkot okoz a szervezetnek, ami tudjuk menyire veszélyes.

Szép nő = stressz

Ám mielőtt belemélyednénk a nők okozta stresszbe, nem árt egy kicsit megismerkedni a pszichés tünettel, ami a testre, lélekre egyaránt kihat. A stressz klasszikus értelemben véve a szervezetnek az ingerekre adott nem specifikus válasza, amely során több tucat döntési esemény játszódik le azonnal. Olyan hormonok szabadulnak fel, melyek kibillentik a testet a nyugalmi állapotból.

Ha stressz hosszabb ideig fennáll, ezek a hormonok folyamatosan keringenek a véráramban, ezért szüntelen izgágaság, idegeskedés, szorongás érzet alakulhat ki, mert a test még úgy érzékeli, hogy a veszélyhelyzet nem múlt el, így készenlétben marad. Ez hosszútávon kimerítő és a mentális probléma testi tüneteket is produkálhat.

Az állandó stressz esetén a vészreakciók állandósulnak, így a vérnyomás szapora, a szívverés felgyorsul, a bioritmus felbomlik, nehézkessé válik az alkalmazkodás. A vérellátás felborulása miatt emésztőszervi megbetegedések is jelentkezhetnek. Fekély, reflux is kialakulhat. A mellékvese egy idő után kimerül, és teljes káosz lép fel a szervezetben.

Mindezt öt perc alatt képes egy szép nő kiváltani a másikból.

A szépség és a stresszhomron kapcsolata

Hogy válthat ki belőlünk egy csábos, vonzó nő stressz, azaz mentális túlterhelést alig egy pillanat alatt? A Valencia Egyetem kutatói megtalálták rá a választ.

A 84 önkéntes jelentkező bevonásával készült kutatás során a résztvevő férfiaknak egy Sudoku rejtvényt kellett megoldaniuk, úgy hogy a tesztalanyon kívül a szobában két idegen, egy nő és egy férfi volt jelen. Amikor a két megfigyelő közül a nő elhagyta a helyiséget, és csak a két férfi – a tesztalany és a megfigyelő – volt bent, a sudoku-t fejtő résztvevőnek nem emelkedett meg a kortizol, azaz stresszhomon szintje. Ám amint a férfi hagyta el a szobát, és az önkéntes a nővel maradt kettesben, kortizol szintje az egekig nőtt.

„A kutatásban résztvevő férfiakat két csoportra osztottuk. Az egyik csoportba azok kerültek, akik egy számukra vonzó nővel kerültek egy helyiségbe, a másikba pedig azok, akik a gyengébbik nem azon képviselőivel, akik semlegesek voltak számukra” – mondta a kutatás vezetője.

„A vizsgálat során egyértelművé vált, hogy elegendő öt perc azzal a nővel kettesben, aki vonzó a férfi számára, hogy a stressz szint hirtelen megemelkedjen, az egészségtelen tartományig”- tette hozzá.

Noha a stressz egy bizonyos szintig még ösztönzően és pozitívan hat a szervezetre, egy bizonyos mennyiség fölött, amely tartományba már a nők által kiváltott kortizol szint is tartozik, káros a szervezetre nézve. De a kockázat azért megéri, nem de?

 

További érdekességekért, kövess minket a Facebook-on!
Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com