Jump to content

Természetes és mesterséges édesítők, melyiket válaszd?

2016. 07. 27. 17:00

A cukor egészségtelen, ám szinte minden élelmiszerünkben megtalálható, vagy legalábbis a receptek tartalmazzák a cukrot, mint hozzávalót. Jobb lenne mellőzni étrendünkből, de mivel kellene helyettesíteni?

Népszerű a kristálycukrot lecserélni, már csak az a kérdés, hogy mi az, ami édesíti ételeinket, de mellette egészséges is? Manapság szívesen cseréljük le a fehér kristálycukrot barnára. De miből készül a barnacukor?

Cukorrépából készül a szacharóz, vagy, ahogy még hívják a répacukor. Ennek a finomított és többszöri tisztítás során létrehozott terméket a szinte teljesen tiszta és ettől hófehér kristálycukor, amelynek szénhidráttartalma 95%. Amikor tisztítják a cukrot, úgynevezett melasz keletkezik. Ez egy barnás színű cukorszirup. Ez azt jelenti, hogy a cukorkészítés folyamán vagy nem tisztítják teljesen a cukrot és azért marad meg a melasz, amelyből a barnacukrot készítik, vagy pedig a finomított cukorhoz adagolják a melaszt, hogy barnacukorként eladhassák. Még durvább eljárás, hogy plusz aroma és színezőanyag hozzáadásával érik el azt, hogy a kristálycukor barna színt kapjon.  A barnacukor tehát semmivel sem egészségesebb, mint a tisztább, fehérebb kristálycukor. Tápanyagértéke mindkettőnek kevés, egészségkárosító hatásuk nagyjából egyforma. Ha tehát a cukrot ki szeretnénk hagyni az étrendünkből, akkor a barnacukor egyáltalán nem megoldás ebben.

Ha cukor, akkor eszünkbe juthat a nádcukor, mint megoldás. Amíg nálunk cukorrépából állítanak elő cukrot, addig a trópusi vidékeken ugyanezt a tevékenységet cukornádból teszik. Ahhoz, hogy hozzájussunk, be kell az országba hozni. A szállítási költség miatt ez a termék jóval drágább. Csakhogy az ár és az egészséges élelem nincs mindig összhangban, így attól függetlenül, hogy a nádcukor drágább, egyáltalán nem egészségesebb.

A jázminpakóca, vagy sztívia néven ismert termék nem cukor, azonban megédesítheti életünket és még a vércukorszintet sem emeli meg, így a cukorbetegek, diétázók is használhatják. Folyékony és tabletta formában is használhatjuk.

Ha fontos az egészség, akkor, mint természetes édesítőszer szóba jöhet a méz. Vitamint, ásványi anyagokat, enzimeket, aminosavakat tartalmaz.

A természetes édesítőszerek mellett megjelentek a mesterségesek is. A legtöbbjük energiaértéke minimális, így fogyókúrázók, cukorbetegek is használhatják, csakhogy ilyenfajta édesítőszereket nagyon támadják.

(Forrás: healthyfoodelements.com, fitday.com/képek)