Jump to content

Akné, a bőr mumusa

2016. 11. 07. 22:15

Sokan úgy gondolják a pattanásos, problémás bőr, a nem megfelelő arctisztítás és a zsíros bőrtípus következménye lehet. Azonban ez nem teljesen igaz, mivel számok oka van a kialakulásnak, viszont kezelni minden esetben lehet.

Az akné (acne) napjainkban igen gyakori bőrbetegség. Megjelenése serdülőkorban főként fiúknál, felnőtt korban pedig nőknél gyakoribb.

Az aknés bőr kialakulásában több tényező is szerepet játszik. Az első, mely beindítja a kialakulási folyamatot, az a szőrtüszők fokozott hámtermelése és nem megfelelő hámlása, mely során az elhalt hámsejtekkel együtt felhalmozódik a szőrtüszőben a faggyúmirigyek által termelt faggyú, ami nem távozik, hanem megszilárdul és megmaradt hámsejtekkel együtt dugót képez az bőrben.

A másik tényező a fokozott faggyútermelés, melyben legfontosabb szerepe az androgén hormonoknak van, mely a szőrtüszőkre és a faggyúmirigyekre egyaránt hatással van. Az androgén hormon, a „dihidrotesztoszteron”, másnéven DHT. Szervezetünkben minél magasabb az androgén hormon szint, annál több lesz a faggyútermelés és így az aknék mennyisége az arcon, háton, mellkason is megnőhet (nőknél a petefészek és mellékvesék választáj ki ezt a hormont).

A harmadik tényező ami felelős a kilakulásáért a „Propionibacterium acnes” nevű baktérium, mely a lezáródott folliculusban (tüsző) felszaporodott faggyúban elszaporodik és bőrgyulladást okoz.

Ezen tényezőkön túl az egyénenként eltérő genetika is befolyásolhatja a kialakulását. Míg egyesek fogékonyak a bőrbetegségek kialakulására, másokat egész életükön át elkerül.

Szeretné eltüntetni bőréről az aknékat? Tartson velem holnap is, ugyanis egy bevált receptről olvashat, mely simává teszi a bőrt, és csökkenti a kialakult pattanásokat, illetve hegeket, sebeket.

(Forrás: marmalade.hu | Fotó: womenshealthandcare.com)