Jump to content

Hogy az egész napos ülés ne mutatkozzon plusz kilókban is

2017. 01. 17. 19:00

Lótunk, futunk, tesszük a dolgunkat egész nap a munkahelyünkön és hazaérve is. Kevesek tudják azt megoldani, hogy család és gyerekek mellett rendszeres mozgásba kezdjenek bele. Ahhoz megfelelő háttér is szükségesek, és nem árt egy odaadó társ, aki segít ezt megvalósítani.

Sokunk tölti munkanapjait gép előtt, asztal mögött ülve. A munkahelyről hazaérve pedig várnak az otthoni teendők, de a gyerekekkel is foglalkozni kell. Nem mindenki teheti meg, hogy edzőterembe eljárjon, és nem is csak anyagilag, hanem időben sem. Ha mégis mozgást igényel a szervezet, akkor sokszor a futásra szavaznak, mert az ingyen van, és akár a többi családtag is bevonható. Az otthoni torna sem rossz megoldás, azonban a kezdeti lelkesedés hamar alább hagyhat, mert a motiváció elillanhat. Mozgás híján jóval hajlamosabbak vagyunk a hízásra. Ráadásul gyakrabban csipegetünk ételekből, amelyek többnyire nem is az egészséges étrendhez tartozó termékeket jelent. Egy csoki, egy szem cukor, csak hogy múljon az éhség.

Ha sokat kell ülnöd a munkahelyeden, akkor állj fel a székedből és mozogj. Nem kell nagy mozgásra gondolni, senki nem azt várja, hogy kiszaladj az utcára, és köröket rój le, de egy kis séta nagyon is jót tesz. Nem ártana félóránként megtenned. Ha más nem, akkor állj fel, nyújtózz egy nagyot, végezz fej-, váll-, csípőkörzést. Nem kell ezt nagyközönség előtt megtenned. Húzódj félre mindenkitől. Egy üres iroda, a fénymásoló helyiség, az étkező, vagy a mellékhelyiség is jelentheti azt a helyet, ahol kicsit megmozgathatod magadat.

Munka közben sem tudsz másra gondolni, csak hogy enni kellene valami finomat? Próbáld meg, hogy a figyelmedet zöldteával tereled el. Ez a tea ugyanis gátolja a testsúlygyarapodást, emellett gyulladáscsökkentő hatása is van. Sokszor amúgy is szomjazunk, de a test éhségként adja ezt tudtunkra. Érdemes először teát vagy vizet inni. Valószínűleg el is fog múlni az éhségérzeted.

Az egész napos ülés is megterheli a szervezetet. A beiktatott mozgáson, sétán túl arra is figyelni szükséges, hogy milyen táplálékot vesz magához az ember. A gyomor terhelése sok és nem megfelelő tápanyagú étellel csak még rosszabb közérzetet okozhat. Ha könnyű gyomrot akarsz, és nem szeretnéd, hogy minden figyelmed az étkezés körül járjon munka közben, akkor iktass be egészséges, könnyed ételeket. Az avokádó kiválóan felhasználható étrendedben és még fogyasztó hatással is bír. A fokhagyma segít kordában tartani a vér zsírtartalmát, ezért érdemes salátákhoz is felhasználni, valamint gyulladáscsökkentő hatása miatt is kedvelt. Nem azt jelenti, hogy éjjel-nappal fokhagymást kell fogyasztani, mert a munkatársaid nem jól viselnék a társaságod, de alapanyagként felhasználhatod. Fogyassz halat, mert a halban található egészséges zsírok gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. A lenmag, vagy az abból készül olaj ugyancsak a hasznos Omega-3 zsírsav forrása. Felpörgeti a szervezet anyagcseréjét.

Ha sokat kell ülnöd a munkahelyeden, akkor is állj fel egy néhány perces sétára. Mozgasd meg magad, fogyassz sok folyadékot, és ha már enni szeretnél, akkor olyat, ami nem árt a derékbőségednek, a ruhaméretednek.

(Forrás: marmalade.hu | huffpost.com, eatthis.com, goodhousekeeping.com/képek)