Jump to content

A fogyókúra és ami mögötte van II.

2017. 02. 24. 19:30

A különféle fogyókúrás módszerek, testsúlycsökkentő diéták, egyre népszerűbbek szerte a világon. A nők jelentős része örökösen elégedetlen a testsúlyával, ezért az összes adódó fogyókúrás lehetőséget megradják a testsúlycsökkentés érdekében. Mi állhat emögött? Egy média által megalkotott irreális szépségideál? Esetleg önbizalomhiány?

A gyermekeket sem kíméli...

A legszomorúbb, hogy már a gyerekeknél is megfigyelhető a tudatos fogyókúra iránti igény, hiszen társaikhoz szeretnének hasonlítani, főként a nagyobbaknál probléma a társak csúfolódása, piszkálódása, hiszen a gyerekkori kiközösítés és negatív kritikák hatalmas rombolást végeznek a fiatalok önértékelésében és lelki életében. A kamaszok, főként a lányok, abban a korban már a fiúknak is szeretnének tetszeni, szégyenként élik meg ha van rajtuk plusz kiló. Ezekre a fiatalokra még intenzívebben hatnak a környezeti hatások és a média által kreált mesterséges világ.

A fogyás akkor lesz eredményes, ha elfogadjuk önmagunkat és a környezetünket is, ha megtanulunk együtt élni testünkkel. A túlsúly előbb utóbb, szervi megbetegedéseket is okoz, mint a cukorbetegség, ízületi bántalmak, szív és érrendszeri megbetegedések, légzésproblémák. A félelem, külső kényszer, frusztráció vagy valaminek a kompenzálása miatt, nem érdemes fogyókúrába kezdeni, hiszen, ha kényszerből állunk neki a diétának, az már az elején kudarcra van ítélve.

Betegséget is okozhat...

Az állandó megfelelési kényszer mások elvárásának, az elégedetlenség önmagunkkal szemben, olyan betegségekhez vezethet, mint az ortorexia, anorexia vagy a bulimia. Előbbi során az egyén túlzásba viszi az egészséges étkezést, már már rettegést félelmet vált ki belőle a táplálkozás minősége. Utóbbi kettő olyan táplálkoziási zavar, melynek hátterében kizárólag lelki okok állnak. Ha az ember nem tudja magát elfogadni, nincs önbizalma, kialakul a testképzavar, ami hatására éheztetni, hánytatja magát,minden egyes étkezés után. A frusztrált, negatív gondolkodású, önmagával elégedetlen emberek gyakran kezdenek fogyókúrába, azonban hozzáállásuk miatt, ez ritkán lesz sikeres.

Ne koplalj, válts életmódot!

Megoldást jelenthet az életmódváltás, a drasztikus fogyókúrák, és diéták ugyanis, csak egy ideig sikeresek, utána akár kétszeresét is visszaszerezhetjük a leadott kilóknak. Ha módszeresen váltunk életmódot, beiktatjk a sportot a napi teendőink közé, majd fokozatosan alakítjuk át étrendünket, a siker garantált. Olyan életmódváltásra van szükség, amit az ember szívvel-lélekkel, őszinte örömmel, lelkesedéssel tud végig csinálni. Az életmódváltás nem önsanyargatás, hanem egy változás, amitől jól érezzük magunkat. Változtatni az életünkön nehéz, mert az ember szereti a megszokott dolgokat, azonban a változásra idővel mindenki készen áll.

Fontos, hogy a fogyókúra, diéta betartása, edzések látogatása mind akaraterő kérdése. A kezdeti kudarcok hatására az ember gyakran elbizonytalanodik, azonban, ha elég kitartóak vagyunk, az mind a sikerünket garantálja.

 

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)