Jump to content

Az egészséges táplálkozás, csak egy divathullám lenne?

2017. 03. 27. 17:18

A hírességek a Tv-ben, rádióban, újságokban állandóan azt hangoztatják, hogy az egészséges életmódnak és a sok mozgásnak köszönhetik kirobbanó formájukat. Ezek után felmerülhet az emberben a kérdés, hogy azok, akik az egészséges életmódot választják, valóban egészségüket óvják, vagy az egészségtudatosságnak, mint divathullámnak hódolnak?

 

Egy étkezési szokásokat vizsgáló kutatás szerint, a magyar emberekre is egyre inkább jellemző az egészségtudatos életmód. Az elmúlt években, szinte már divattá vált a különféle bio-, paleo-, mentes-, ételek fogyasztása, maga az egészséges étkezés, és az ezzel együtt járó életmódváltás.

A felmérés szerint, jóval többen figyelnek oda az ideális testsúlyuk megtartására. Négyből három magyar, már figyel az elfogyasztott ételek, testsúlyra gyakorolt hatására. Elindult egyfajta változás a magyarok étkezési szokásaiban. Ez betudható a magas túlsúllyal rendelkezők számának, vagy a lakosság egészségi állapotának. Ugyanis az egészséges életmód nem csak lelkünknek, de testünknek is jót tesz.

Az általános étkezési gyakorlatba átment a többször keveset elv, azaz többen fordulnak az egészséges élelmiszerek, így zöldség és gyümölcs, teljes értékű gabonák, halak felé, valamint bekerült a köztudatba az elégséges folyadékbevitel szükségessége. 1989-ről 2016-ra a magyarok többségénél emelkedett a napi étkezések száma, háromról négyre. Az egyes élelmiszerkategóriák fogyasztásában is változások következtek be az elmúlt 10 évben.

Mérséklődött az édességfogyasztás gyakorisága is. A vizsgálatok szerint 18%-kal kevesebben esznek naponta vagy hetente többször tortákat és süteményeket, 15%-kal csökkent az édes kekszeket és rágcsálnivalókat rendszerességgel fogyasztók aránya is. A legmeglepőbb adat talán az, hogy a csokoládéfogyasztók aránya is csökkent. Ezzel szemben a zöldséget, gyümölcsöt és salátákat naponta fogyasztók köre megemelkedett. A zöldség esetében 22%-ról 38%-ra, a gyümölcs esetében 36%-ról 46%-ra nőtt.

A kenyérfogyasztási szokások is átalakultak. Az emberek nyitnak a teljes kiőrlésű pékáruk irányába. A fehér kenyeret fogyasztók aránya az elmúlt 10 évben több mint 10%-kal csökkent. A folyadékbevitelre is jobban figyelnek a magyarok. A csapvíz és az ásványvizet fogyasztók aránya is emelkedett. A vizsgálat szerint a legnépszerűbbnek a buborékmentes vizek számítanak a lakosság körében.

(Forrás: marmalade.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)