Jump to content

Maradj meg a bőrödben!

2017. 07. 22. 19:00

A nyár abszolút velejárója, hogy igényünk és kedvünk támad megmártózni természetes vizekben, vagy mesterségesen kialakított strandokon. A legjobb kikapcsolódás nyári napokon a fürdőzés.

Ám a napon tartózkodás velejárója az is, hogy a nap ér minket. Próbálkozhatunk napernyővel védeni magunkat, árnyékos helyre húzódhatunk, bekenhetjük testünket napvédő termékekkel, még olykor így sem tudjuk elkerülni, hogy a nap ne kapjon meg. A meleg hónapokban többet is tartózkodunk a napon. Még akkor is, ha nem a strandon süttetjük szándékosan magunkat, azonban a kerti teendők végzése közben is ér a napfény, akkor ugyanúgy gondoskodni kell a napvédelemről. A strandolást és a kerti munkát is okosan kell kivitelezni. Kerülni kell a közvetlen napon való tartózkodást akkor, amikor extrém erősségű az UVA és UVB napsugárzás.

Ezt mindenki tudja, mint ahogy azt is, hogy ha megégeti bőrünket a nap, akkor még aznap fájdalommal, bőrhúzódással, kellemetlenségekkel fogunk találkozni. A másnapról pedig már ne is beszéljünk akkor, ha tényleg jócskán felégett bőrünk a napon. A pecsenyére való leégés utáni hámlás szinte kötelező kockája a forgatókönyvnek. A napégés után néhány nappal megjelenik a más viszkető, hámló bőr, amely nemcsak kellemetlen, de még látványnak sem a legszebb.

Sokan szándékosan fekszenek ki a napra, hogy bőrünk egészségesen barnított legyen. Manapság annyira meleg van, és olyan erős a napsugárzás, hogy akár néhány perces napon töltött idő csúnya leégést produkálhat. A célunk a napbarnított bőr lenne, és ehhez egyáltalán nem tartozna hozzá a cafatokban lógó bőr. A lényeg a barna bőrszín megtartása, ezért a legjobb lenne, ha a bőrhámlást el tudnánk kerülni. Az alattomos az ebben, hogy nem biztos, hogy azonnal érezzük és észrevesszük, hogy leégtünk. Természetesen a leégés megelőzése lenne a cél, de ha már megégett a bőr, akkor húzódjunk árnyékba. Ha még a strandon rádöbbenünk a piros és égő valóságra, akkor zuhanyozzunk le langyos vízzel. Nemcsak hűsíti a bőrt, de eltávolíthatjuk az olyan anyagokat, amelyek csak még inkább irritálhatják a későbbiekben a bőrünket.

Ha már leégtél, azt tudomásul kell venni, és érdemes olyan anyagokat a kezelésbe bevonni, amelyek természetesek. Hagyatkozz nyugodtan néhány olyan praktikára, amelyet már szüleid és nagyszüleid is mondtak és használtak is. Az egyik legismertebb, hogy a rákvörösre égett felületre tejfölt kell kenni. Hűsít és hidratál, de ezt nem elég csak tűzoltás gyanánt megtenni, hanem néhány óránként érdemes kezelni a leégett felületet. Vehetsz langyos fürdőt is. Égett bőrfelszínnel amúgy sem vágyik az ember melegre, ezért legyen a víz langyos és önts bele egy liter langyos tejet, valamint adagolj hozzá egy kis mézet. A méz gyulladáscsökkentő, a tej pedig jót tesz a bőrnek. Megteheted, hogy ebből a két alapanyagból borogatást készítesz magadnak. Hallottunk már a szódabikarbóna mindenféle falhasználásáról. Természetesen az égett bőr kellemetlen tüneteinek enyhítésében is szerepe lehet. A kád vizéhez adj hozzá 4-5 evőkanálnyi szódabikarbónát és fürdőzz a langyos vízben legalább negyed órán keresztül.

A következő napokban mellőzd a napon való tartózkodást, ne használj szappant, tonikokat bőrtisztításra. A hámló bőr elkerülése érdekében pótolni kell a bőr zsíranyagát, ezért természetes olajakat, vagy természetes anyagokból készült testápolókat érdemes használni, hogy bőröd hidratált legyen és színét is megőrizze.

(Forrás: marmalade.hu | dermatocare.com, prevention.com, fillyourplate.org/képek)