Jump to content

Élelmiszerek, amelyek csodát tesznek a hajaddal

2017. 07. 25. 15:45

Félreértés ne essék, nem hajpakolásra gondoltunk, hanem olyan fantasztikus harapnivalókra, amelyek pillanatok alatt dússá, selymes tapintásúvá és ragyogóan fényessé varázsolják a hajkoronádat. 

Némi odafigyeléssel sok hajproblémától kímélhetjük meg magunkat, ugyanis a gyorsan zsírosodó haj, a fakó fénytelen és töredezett hajvégek, valamint a csomóban hulló hajszálak legtöbbször a rendszertelen, egyhangú vitaminhiányos táplálkozásra vezethetők vissza.

Az evés hatalma

Hajszálaink egészségét, növekedési idejét és ütemét sok minden befolyásolja, de első sorban a táplálkozásunk. Meglepő, de a legtöbb esetben mi magunk tehetünk arról, hogy hajunk olyan lett, amilyen.

Ahogy testünk minden pontjára, agyunk működésére, közérzetünk milyenségére is hatással van az elfogyasztott étel. Például, egy nemrégiben készült tanulmány arról számolt be, hogy döntéseinkre is kihat, hogy szénhidrátban és fehérjében gazdag reggeli kerül a tányérra, vagy valami kalóriaszegényebb változat. Summa summarum a hajnak igenis számít, hogy fogyasztunk-e gyümölcsöt, zöldséget és fehérjét nap mint nap, mert, ha nem kapja meg, amit akar, hamar benyújtja a számlát.

Mi kell a hajnak?

A krónikus hajhullást, töredezést, fénytelen megjelenést, zsírosodást és egyéb hajproblémákat okozó tényezők közül szerencsére a legtöbb visszafordítható némi odafigyeléssel. Az egyik leggyakoribb hajhullást kiváltó ok a szegényes, egyhangú táplálkozás.

Az A-, E-, H- (biotin) és B-vitaminok, a cink, a vas, a szilícium, a folsav hiánya könnyedén vezet a haj állapotának romlásához. A tápanyaghiány okozta hajhullást kétféle módon lehet orvosolni: a tápanyagban gazdag étrenddel, vagy étrendkiegészítőkkel, amelyek koncentrált formában tartalmaznak mindent, amire hajadnak szüksége lehet. Ilyen például a Revalid hajkapszula, ami nem csak táplálja, de regenerálja a sérült hajat, és segít annak gyorsabb visszanövésében. De lássuk mely ételek hogyan hatnak a hajra.

A selymes, puha tapintású hajat többféle módon elérhetjük, például sok cseresznye, gránátalma, áfonya vagy szeder fogyasztásával. Hatékonyságuk antioxidáns tulajdonságuknak köszönhető, azaz képesek megóvni a szervezetet a káros külső hatásoktól, így az UV-sugárzás okozta hajkárosító mechanizmusokat is csökkentik.

A csillogó hajhoz az omeg3-zsírsavakon keresztül vezet az út. A tengeri halak elsőleges forrásai a zsírsavnak, ami grátiszként a szívnek is jót tesz, illetve a kedélyállapotra is pozitív hatással van.

Az erős, masszív hajért sok fehérjét kell fogyasztani. A húsokban található cink- és vas a hajhagymák egyik alapvető tápanyaga. E kettő nélkül növésük nagyon lelassul, sőt gyakran hullani kezd. A sovány vörös húsok, babfélék fogyasztása erősebbé teszi a hajszálakat és a bennük található magas fehérjetartalomnak köszönhetően a növekedési fázis felgyorsul.

Szintén a haj gyorsabb ütemű növekedését szolgálja a C-vitamin. Rendszeresen pótolni a vitamint már csak azért is fontos, mert szervezetünk nem képes az előállítására, illetve hamar kiürül belőle, ráadásul C-vitamin nélkül a hajnövés üteme lelassul. Napi 75 milligramm C-vitamin viszont untig elég ahhoz, hogy egy kicsit felpörgessük a folyamatot.

A töredezettségmentesítést tojással vagy lazaccal lehet a leghatékonyabban elvégezni. A haj töredezettsége általában B-vitamin hiányt jelez, amit a fenti ételekből könnyen pótolhatunk.

Viszont, ha nincs lehetőséged egy napba belesűríteni a haj számára fontos tápanyagokat élelmiszer formájában, akkor próbáld ki a Revalid hajkapszulát, ami egyedi összetétel alapján készül, aminosavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz. A készítmény hozzájárul a haj növekedéséhez, rugalmasságához, és esszenciális tápanyagokkal látja el a hajhagyma belsejét. Légy büszke a hajadra!

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com)