Jump to content

Zsíros dolgok

2017. 07. 29. 17:00

A külsőségek világában élve, ott, ahol mindenki karcsú, csinosan, nőiesen izmossá szeretne válni – ha lehet, akkor néhány nap alatt –, szinte nincs nő, akinek ne lenne olyan testrésze, amellyel nincs megelégedve.

Már pedig, ha valamivel elégedetlenek vagyunk, akkor vagy hagyjuk, hogy az állapot még inkább eluralkodjon felettünk, búskomorak, bezárkózottak leszünk, vagy pedig elkezdünk magunkkal foglalkozni, étrendet és életmódot váltunk. Szerencsére ez utóbbi a divatos, és nagyon sokan meg is mozdulnak azért, hogy testüket, egészségüket, önképüket a lehető legjobb helyzetbe hozzák.

Most a fürdőruhás időszakunkat éljük, ami előtt pánikszerű hangulat lehet úrrá rajtunk, hogy mire tényleg le kell vetkőzni, akkor ne az legyen a fő tevékenységünk, hogy takargassuk magunkat, hanem büszkén vállaljuk testünket. Ezért természetesen tenni kell. Magától nem fog leszaladni a ránk rakódott zsírréteg. Sokat foglalkozunk a testünk formázásával – olykor csak elméleti szinten –, és azt akarjuk, hogy a zsírréteg alakuljon át izommá. A zsírszövet nem tud izomszövetté alakulni bármilyen mozgást is végzünk, de akkor mi történik vele? Nemcsak minket érdekel ez a kérdés, de a kutatók is keresték a választ akkor, amikor a zsír útját vizsgálták. Diéta, edzés mellett a zsír energiává és hővé alakul át, és amikor kilélegezzünk a levegőt, a szén-dioxiddal együtt távozik a zsíratomok legtöbbje. A kutatók tanulmányok során vizsgálták, hogy mi is történik valójában a zsírral és azt tapasztalták, hogy a legnagyobb része a kilégzéssel távozik a szervezetünkből, a kisebb hányadától pedig úgy szabadulunk meg, hogy vízzé változik és izzadással, vizelettel távozik. Nem egyszerű folyamatról van itt szó, a zsír átalakulásában bonyolult kémia folyamatok segítenek.

Mielőtt belekezdenél az eszeveszetten gyors légzésbe, ez nem azt jelenti, hogy a gyors légzéssel kiválthatjuk a diétázást, mozgást. Ezek továbbra is mind szükségesek ahhoz, hogy a zsírtól megszabaduljunk.

Ugye te sem tudtad, hogyan alakul át a zsír és hogyan távozik a szervezetedből? És azt tudtad, ha több kalóriát viszel be, mint amennyit elégetsz, az a zsírsejtekben rakódik le, így ezek a sejtek akár a hatszorosukra is képesek feldagadni? Sőt mi több, még meg is sokszorozódik mennyiségük. Mindenki testében vannak zsírsejtek, hiszen kulcsfontosságúak a test energiafolyamataiban, normális működésében. Tartalékol a szervezetünk olyan időkre, amikor majd szükséges lesz. Ám ha minden nap annyit eszünk, amennyit nem égetünk el, a zsírsejtjeink folyton csak dagadnak, sokszorozódnak, ez vezet a hízáshoz.

Amikor diétázásba, mozgásba kezdünk, akkor a zsírsejtek mérete és száma is csökken. Sokkal jobb azonban tartani a súlyunkat, és nem hagyni, hogy elkanászodjon a hízás, mert aztán újból eszeveszett diétába kezdünk. A gyors hízás és a gyors fogyás során ugyanúgy megmaradnak a zsírsejtek és amint alkalom adódik arra, már duzzadnak is. Emiatt esnek sokan abba a hibába, hogy nem tudják eredményesen tartani fogyásukat.

A zsír szó negatív érzelmeket vált ki a nőkből, pedig napi kalóriafogyasztásunk harminc százalékát kell kitennie a zsírféléknek, ugyanis a szervezetünk normális működéséhez szükség van arra. Ha testünk hiányt szenved zsírokból, akkor nem is működik megfelelően és számos galibát okozhat.

(Forrás: marmalade.hu | gymjunkies.com, newatlas.com, upgradedhealth.net/képek)