Jump to content

Hatékony zsírégetésre vágysz ? Irány az uszoda!

2017. 10. 04. 13:35

Az úszás sok dologban különbözik a szárazföldi sportágak mozgástechnikáitól, és számtalan pozitív élettani hatása mellett az egyik legintenzívebb zsírégető sport, köszönhetően a víz ellenállása miatt kifejtett intenzívebb izommunkának.

 

Ugyanakkor előbbi felhajtóereje révén kíméli az ízületeket, és ideális mozgásformát jelent azoknak is, akiknek jelentős túlsúlyuk miatt más edzéstípusokról le kell mondaniuk. A hosszú távú úszás kellemes időtöltés, kikapcsolódás, lazító és pihentető mozgásforma. Extrém túlsúllyal rendelkezőknek pedig különösen ajánlható. Zsírégető hatása természetesen csak akkor lesz, ha az intenzitást a szokásos hobbi úszástól egy kicsit erőteljesebbre vesszük. Általánosságban elmondható, hogy kíméli az ízületeket, de ez csak akkor igaz, ha megfelelő úszásnemet választunk. Ebből a szempontból pedig a leginkább a hátúszás ajánlott.

Az úszás előnyei

  • fejleszti és gyorsítja az anyagcserét,
  • pozitívan hat a szív-és érrendszer működésére, javul a szövetek és sejtek oxigén-ellátása,
  • fokozza a szellemi teljesítményt,
  • nyúlnak az izmok, a gerincnek stabilitást biztosít,
  • jótékony hatása van a légzésszabályozásra,
  • csontritkulás esetén javítja az ideg-izom koordinációt, segít megelőzni a csonttöréseket,
  • a sportsérülések valószínűsége csekély.

Akkor sem kell lemondanod a vízi sportról, ha nem tudsz úszni...
Ezesetben o
tt az aquafitnesz. Az úszás és az erősítő edzés jótékony hatásait kombináló vízi gimnasztika nemcsak szórakoztató, de hatékonyan formálja az alakot, kíméli az ízületeket, javítja a vérkeringést, valamint növeli az állóképességet és a tüdőkapacitást. Mivel a gyakorlatokat általában mellig érő vízben végzik, az úszástudás sem feltétlenül szükséges.

 

(Forrás: marmalade.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)