Jump to content

A körmök elváltozása „veszélyt” is jelezhet!

2017. 11. 15. 15:15

Kezeink és körmeink állapota sokat elárul rólunk. És itt nem csak az ápoltságra és a személyes higiéniára kell gondolni. A körmök ugyanis elárulják egészségi állapotunkat is.

Ha megváltozik a körmök állapota, az különféle betegségek előjele lehet, jelezhet pl. cukorbetegséget, máj-,vese-,tüdő-és szív betegséget is. Ezért nagyon fontos, hogy ha bármilyen rendellenes elváltozást tapasztalunk, azonnal keressük fel kezelőorvosunkat.

Elszíneződött körmök

Körmöd megvastagodott? Lemezessé vált? Kellemetlen illatú és sárgás színű? Minden bizonnyal gombás fertőzés áll a probléma hátterében. A körömgomba könnyen elterjedhet a kéz többi ujjára, ezért fontos,hogy minél gyorsabban kezelni kezdjék. Mindenképp ajánlott felkeresni a bőrgyógyászt, valamint a gyógyszertárakban kapható körömgomba elleni készítményekből is beszerezni néhányat. Az elsárgult körmök nem csak gombásodást, hanem pajzsmirigy problémát és cukorbetegséget is jelezhetnek.

A cukorbetegség fehér vízszintes vonalakban is megnyilvánulhat a körmökön. De ezeknek a fehéres elszíneződéseknek vitaminhiány és gyulladásos betegség is állhat a hátterében.

A törött, repedezett körmök a szervezet vitaminhiányos állapotára hívják fel a figyelmünket. Ilyen esetben ajánlott az étrenden változtatni, valamint vitamint szedni. Az A,B, C -vitamin hiánya és kevés folyadékfogyasztás is megmutatkozhat körmeinken.

A problémás körmöket tilos lakkozni, piszkálni, ugyanis sokkal nagyobb problémát is okozhatunk vele!

Az állandó körömágy gyulladás hátterében a legyengült immunrendszer áll, a vírusok és baktériumok támadására ily módon is reagálhat.

A szervezet oxigénhiányos állapota esetén, szív- és tüdő panaszok esetén körmeink kékes-lilává válnak. Ilyen esetekben fontos minél hamarabb orvoshoz fordulni.

Természetesen fontos megjegyezni,hogy az öndiagnózis és öngyógyítás nem oldja meg a problémát, éppen ezért, ha bármiféle elváltozást észlelünk, azonnal kérjük szakember segítségét.

 

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)