Jump to content

Cukor vs. édességmániás. Ki lesz a nyertes? – 2. rész

2018. 01. 21. 17:00

A teát és a kávét is sok cukorral fogyasztod? Amit te iszol, az sokkal inkább teás cukor, mint tea cukorral? Emellé bátran elmajszolsz édességet is akár minden nap? Tudod, hogy árt egészségednek, testednek, de édességfüggőséged markában tart.

Örömünkben, bánatunkban, ajándékba, szeretetből adhatunk és kaphatunk csokoládét, más édességet. Aki az édességek rabja, az ráadásul meg sem tudja állni, hogy azonnal ne falatozzon a finomságból. Te is így teszed? Azt veszed észre, hogy nemcsak azt az adag édességet tömted be, de mintha az csak kedvhozó lett volna? Újabb édesség után kutatva falod fel az otthoni készletet?

Még az életmódunk is segít abban, hogy édességgel „lakjunk jól”. Pörgős mindennapjaink során a leggyorsabb megoldást jelentheti, ha egy csokit fogyasztunk el, hiszen az hamar csillapítja az éhséget. Olyan energiabombát tömünk magunkba, amely rövidtávon tényleg biztosítja az energiakészletünket. Ha azonban nem megfelelő mennyiségű fehérje és zsír társaságában fogyasztjuk a szénhidrátot, akkor olyan gyorsan is távozik a szervezetünkből. Nem hagy maga után csak éhséget, édesség utáni további áhítozást.

Arról az előzőekben írtunk (ITT olvashatod), hogy miért olyan vonzó az édesség, és ideje szót ejteni arról, hogy hogyan tudjuk mérsékelni az édességbevitelt. Megint csak a mértékletességen van a hangsúly. Az arany középút megtalálásán. Nem arról van szó, hogy az elhatározás napjától egy falat cukor, édesség sem csúszhat le az ember torkán. Főleg akkor nem, amikor még nagy a sóvárgás az édességek után. Lehet enni abból a finomságból, amit megkívánunk, csupán arra kell figyelni, hogy az kicsi adag legyen. Ha kielégítjük vágyainkat, akkor gyorsabban megálljt tudunk mondani a további csábításra. Ezen a ponton azonban szigorúan meg kell állni. Csak a kimért adagot vigyük be a szervezetbe. Ez a legnagyobb kihívás az édességmánia elhagyásában.

Mindenki ismeri magát annyira, hogy a kimért édességadagon túli fogyasztást meg tudja-e állni, vagy sem. Ez is agyban dől el, de ha még az akaratunk gyenge, akkor inkább az édességet vegyítsük gyümölccsel, magvakkal. Így a cukor mellett egészséges étel is jut a szervezetben, ami ráadásul rostban is gazdag. Távolítsunk el otthonról minden finomságot, és a helyét töltsük fel gyümölcsökkel, magvakkal. Ha édességre fáj a fogunk, így nem lesz mihez nyúlnunk, csak az egészséges termékekhez.

Ha kellően elszántak vagyunk, de nem akarunk minden édességet megvonni magunktól, akkor a mértékletes fogyasztás mellett rágjunk rágót, de ha még jobbat szeretnénk, akkor váltsunk át gyümölcsre.

Van, aki azonnal megvonja magától a cukrot és néhány nap elteltével szinte úgy tekint az édességre, mintha nem is létezne, mert a sóvárgás alábbhagy. Az elején azonban nehéz lehet az önmegtartóztatás. Nem mindenkinek sikerül.

Az édesség utáni vágyunkon úgy is mérsékelhetünk, hogy sűrűbben és kevesebbet eszünk, ráadásul odafigyelünk, hogy mit fogyasztunk. Utazzunk a minőségben és a rendszerességre törekedjünk. Ha emellé még sportolásba kezdünk, akkor nemcsak az édességmániánkat számolhatjuk fel, de még a testünket is formálhatjuk, alakíthatjuk, megszabadulhatunk zsírpárnáktól. Egy idő után ez lesz a természetes, és az édességet szinte teljesen száműzni tudjuk életünkből.

(Forrás: marmalade.hu | sueintraining.files.wordpress.com, animalsaustralia.org, pinterest.com/képek)