Jump to content

Igyál csapvizet!

2016. 05. 20. 19:00

Te is egyike vagy azoknak, akik nem hajlandóak más folyadékot inni, mint a palackozott vizet? Tartasz attól, hogy csapvizet fogyassz, annak ellenére, hogy hazánkban kiváló a vezetékes vízminőség?

Nyaranta elképzelhetetlen, hogy úton, útfélen ne legyen a szomjas emberek kezében palackozott ásványvíz. A nagy melegben még nagyobb a vízfogyasztás, így az üzletek nagyobb ásványvíz készlettel kell rendelkezniük ahhoz, hogy a vásárlók igényeit kielégíthessék. Az ásványvíz nem csak szomjoltásra alkalmas, egyfajta szimbólumként is szolgál, amely az egészséges életmódot hirdeti. Arra azonban kevesen gondolunk, hogy a palackok gyártás nemcsak költséges, de környezetszennyező is. Amennyit költünk a palackozott víz megvásárlására, abból több száz liter csapvízhez juthatnánk. Hogy tovább folytassuk, bármennyire hirdetik és többen alkalmazzák is a szelektív hulladékgyűjtést, a palackoknak csak kis százalékát tudjuk újrahasznosítani, mert a nagyja nem tudatosan van válogatva és kidobva, hanem ömlesztve kerül a szemétlerakó helyekre. A legnagyobb baj, hogy nem csak a hulladéklerakó van tele ásványvizes palackokkal, de természetes vizeink is.

Minden háztartásban megtalálható a vízvezeték, a csapvíz, mégis sokunk vásárolja meg ennek palackozott formáját, amelynek egy lényege van, a profit. Laikusként nem vagyunk felszerelkezve saját kis laboratóriummal, amelyben górcső alá vethetnék az ásványvizet, így azt sem tudjuk igazából, hogy mit iszunk. A palackon feltüntetett adatok, nem mindig fedik a valóságot. A csapvíz pedig klóros, az íze emiatt nem jó, rögtön vághatná rá az ásványvízfogyasztó. A korszerű technikáknak köszönhetően a klór ma már kevésbé kap szerepet a víz tisztításában, helyette már UV fénnyel vagy műgyantával fertőtlenítik. Hazánkban nagyon komolyan veszik a szennyvíz tisztítását, emiatt a magyarországi vezetékes víz minősége kiváló.

Ha a palackozott vízben valóban azok az ásványi anyagok megtalálhatóak, amelyek a csomagoláson is fel vannak tüntetve, akkor értékes az emberi szervezet számára, csakhogy a csapvíz is hasonló értékeket mutat. Ami számunkra természetes, hogy otthonunkban vizet engedünk ivásra, fürdésre, mosásra, addig más országokban hiány. Élvezd, hogy saját vízlelőhelyed van, és onnan fogyasztod az éltető folyadékot, nem pedig palackból.

(Forrás: moneycrashers.com, diffen.com/képek)