Jump to content

Melyik a legjobb Jane Austen-film? - 1.rész

2016. 07. 29. 09:19

Colin Firth megjelent vizes ingben és csizmában, és egy világ elalélt. Korábban is léteztek Jane Austen-adaptációk, de 1995-ben egy új korszak kezdődött. Rákaptunk Jane Austenra. A láz ma is tart, az utóbbi évtizedben minden évre jutott egy film, a sorozatok új generációját most gyártja a BBC. Az angolok kedvenc írónője életében összesen hat regényt írt, melyekből a mozgókép feltalálása óta legalább negyven film készült. A titok egyszerű: Jane Austen-regényt olvasni vagy -filmet nézni olyan, mint vakációzni pár órára. Következik a tíz legjobb Jane Austen-adaptáció.

10. Persuasion (1995)

Rendezte: Roger Michell
Forgatókönyv: Nick Dear
Főszereplők: Amanda Root, Ciarán Hinds

Ez az 1995-ben készült Persuasion arról nevezetes, hogy minden szereplő egytől egyig végtelen csúf benne, még az is, akinek a regény szerint kellemes külsejűnek kéne lennie. A Meggyőző érvek(Persuasion) Jane Austen egyik kevésbé ismert regénye, benne a lassan vénlánnyá öregedő Anne váratlanul újra találkozik nagy szerelmével, akinek régen rossz tanácsadók sugallatára ajtót mutatott, na de most új esélyt kap, szerencsére közben az ifjú meg is gazdagodott, hogy ebből se legyen probléma. Anne-ről, a főhősről tudni kell, hogy valaha szép volt, de közel a harminchoz mindenki leírta már. A karikás szemű Amanda Root mintha egy hetvenes évekbeli angol szociodrámából szökött volna, ijesztő látványt nyújt szegényke. Szerelmese se kutya, ő meg egy zord mexikói bandavezérhez hasonlatos. A filmet egyébként az a Roger Mitchell rendezte, aki pár évvel később a Notting Hill-t csinálta.

9. Mansfield Park (1999)

Rendezte: Patricia Rozema
Forgatókönyv: Patricia Rozema
Főszereplők: Frances O'Connor, Jonny Lee Miller

Az írónó valódi híveit ez a film sokkal jobban felháborítja, mint az előző - randa, de hű - Persuasion. De mi ugye nem csak Jane Austen-mániákusok vagyunk, hanem mozinézők is, és a Mansfield Park minden butasága ellenére élvezetesebb film, mint az előző. A történet egy kislányról szól (Fanny Price) aki elszegényedett családjától gyermekkorában gazdag rokonokhoz kerül a címben is szereplő mansfieldi kastélyba. Itt felcseperedve beleszeret régi játszópajtásába, aki azonban másnak csapja a szelet, Fanny kezét meg megkéri más, így bonyolódnak a szálak. A film forgatókönyvírója nem hagyta magát túlzottan befolyásolni a regény által, Sir Thomasból például perverz földesúrt faragott, aki karibi gyarmatain rabszolganők megerőszakolásával múlatja idejét, nejéből meg ópiumfüggő hétalvó lett. Nem rossz film ez, csak kevés köze van Jane Austenhoz.

8. Emma (1996)

Rendező: Diarmuid Lawrence
Forgatókönyv: Andrew Davies
Főszereplők: Kate Beckinsale, Mark Strong

Az Emma sztoriját azért nagyjából mindenki ismeri, nem? Egy elbizakodott fiatal lány más dolga nem lévén, unalmában kerítőnőt játszik, egyik barátnőjének teljesen összekutyulva életét. Az Emma-adaptációkról azt kell tudni, hogy vannak a Gwyneth Paltrow-hívők és vannak a Kate Beckinsale-hívők. Mi inkább az egy évvel korábban készített Gwyneth Paltrow-s mellé tesszük a garast. Ebben a másik Emmá-ban ugyanis a gyenge láncszem pont a főszereplő Kate Beckinsale, aki képtelen szerethetővé tenni a figurát. Emmája magas lóról dirigáló, arrogáns intrikus, akiről nehezen hinni, hogy a végén megváltozik. Hogy igazából szerelmes, azt meg végképp. Kis barátnőjét pedig a Különvélemény egyik vízben lebegő androgünje játssza (Samatha Morton), aki bármennyire tehetséges és aranyos teremtmény, sci-fibe elmondhatatlanul jobban passzol, mint kosztümös filmbe.

7. Büszkeség és balítélet (1995)

Rendezte: Simon Langton
Forgatókönyv: Andrew Davies
Főszereplők: Jennifer Ehle, Colin Firth

Sokan meg fognak kövezni, amiért a körülrajongott hatrészes kultsorozat csak a hetedik helyre került, de hiába, most eljött az igazság pillanata. Igen, Colin Firth morcos Mark Darcyja kulturális közkincs (főleg a vizes inges jelenet), akit mi is imádunk. De mondjuk már ki végre: Jennifer Ehle nem Elisabeth Bennett, hanem egy aranyos kis töltött galamb. Mindig kedvesen mosolyog, de hol a szenvedély, amitől elhiszem, hogy három részen át haragot tart Darcy fitymáló megjegyzései - vagy más - miatt? Nővére, Jane (Susannah Harker) pedig, akinek a legszebb lánynak kéne lennie a földkerekségen, inkább melankolikus teknősbékához hasonlít. Kifejezetten idegesítő, hogy a filmben örökké a külsejét ajnározzák. Viszont ez az egyik leghűségesebb Austen-adaptáció, minden mondat, valamint göndörített hajfürt és ruhafodor ott van, ahol a kor szabályai szerint lennie kell. Sokan már csak ezért is a legjobb Austen-filmnek szavaznák. Mi nem. A határokat nem ismerő, vallásos rajongást, ami a filmet övezi, csakis Colin Firth csáberejének tudjuk tulajdonítani.

6. Értelem és érzelem (1995)

Rendezte: Ang Lee
Forgatókönyv: Emma Thompson
Főszereplők: Emma Thompson, Kate Winslet, Hugh Grant, Alan Rickman, Gemma Jones, Greg Wise

A tajvani Ang Lee Értelem és érzelem című filmje a legismertebb Jane Austen-adaptáció, amiből minimum egy percet már mindenki elcsípett valamelyik karácsonykor a tévében. Emma Thompson csodás munkát végzett a forgatókönyvvel, Oscart is kapott érte, de megbocsáthatatlan melléfogás volt részéről, hogy hiúságból le stipi-stopizta magának Elinor szerepét. 34 éves volt akkor (és annyinak is látszott), míg a regénybeli Elinor 19. Emma Thompson hiába csodálatos színésznő, így egészen más történet kerekedett ki, más lett a szereplők közötti dinamika. Az Igazából szerelem-ben nem véletlenül játszotta Emma Thompson Hugh Grantnak a nővérét, és nem a feleségét! (Ha emlékszünk, ott Alan Rickman volt Emma Thompson férje.) Aki miatt viszont ezt a filmet nem lehet soha félredobni, az Kate Winslet, aki göndör fürtöcskéivel és zokogós világfájdalmával beragyogja az egész filmet (19 éves volt a film forgatásakor). De a film nem lenne ugyanaz Alan Rickman komor baritonja nélkül sem, mint ahogy - mellékszerepekben - szintén remek a cinikus Hugh Laurie vagy a pergő nyelvű Imelda Staunton (Vera Drake). Ne legyünk kicsinyesek: végül is minden jól van, ahogy van, hiszen ha Emma Thompson nem játszotta volna el Elinor szerepét, akkor talán soha nem ismerkedett volna össze a gaz csábító Willoughbyt játszó Greg Wise-zal, akivel azóta van egy közös és örökbefogadott ruandai gyermekük is.

(Forrás: port.hu)