Jump to content

A gyógyhatásuk mellett árthatnak is a gyógynövények

2016. 12. 03. 19:00

A legtermészetesebb gyógymódok alkalmazása nemcsak elődeink életében volt jelentős, hanem a XXI. században szintén. Szívesen használjuk fel a gyógynövények különböző részeit betegségek kezelésére, megelőzésére, ám árthatunk is használatukkal.

Reneszánszát éli a gyömbér felhasználása. Mindenhol azt hirdetik, hogy naponta érdemes fogyasztani, mert kiváló gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású gyógynövény, amelyet ráadásul változatosan fel lehet használni. Sok gyógyhatása mellett sokan az emésztőrendszerre gyakorolt jótékonya miatt is kedvelik, azonban azt érdemes tudni, hogy aki epekővel küzd, vagy vérhígítót szed, nem tanácsos a gyömbérrel foglalkoznia. A savtúltengés és a gyomorprobléma ugyancsak az, aminek csak árthat a gyömbér.

A ginkgo biloba az a növény, amelyet azért fogyasztunk előszeretettel, hogy memóriánkat frissítse. A tanulás serkentésében és az emlékezetvesztésben is hatékony gyógynövény. Javítja az agy vér- és oxigénellátását, és az agy ereinek meszesedését is gátolja. Használják még fülzúgás, szédülés és halláskárosodás gyógyítására is. Azt azonban kevesen tudják, hogy van vérhígító hatása is, és ha valaki vérhígító készítményt is szed, az egyáltalán nem jó.

A ginzeng gyógynövényt hasonlóan a szellemi teljesítőképesség növelésére használják, emellett szintén jó hatással van a fizikai állapot és a munkateljesítmény növelésére is. Ha betegség után ginzenget fogyasztunk, gyorsabban épülhetünk fel, és éppen ezért fáradtság, kimerültség esetén is alkalmazzák. A stressz ellen is kiváló gyógynövény, férfiak pedig akár potencianövelés érdekében is fogyasztják. Ez a növény is vérhígító hatású, és a magas vérnyomással küzdők számára sem tanácsos fogyasztani. A cukorbetegeknek ugyancsak okozhat kellemetlenségeket, ugyanis gyorsan csökkenti a vér cukorszintjét.

A fokhagyma nemcsak konyhánk és ételeink egyik alapanyaga, hanem kiváló gyógynövény is. A népi gyógyászatban szívesen felhasználták és felhasználják ma is, főleg megfázásos, náthás időben, de alkalmazzák a magas vérnyomás természetes kezeléseként is. Ugyancsak vérhígító hatása van a fokhagymának is, ezért hasonló készítmény szedése mellett nem tanácsos fokhagyma kúrát tartani..

Az aloé is egyike a kedvelt gyógynövényeknek. Főleg sebek, fekélyek, égési vagy fagyási sérülések kezelésére használjuk. Segít helyreállítani a bőr állapotát is. Ha azonban belsőleg alkalmazzuk, akkor egyeseknél, akik cukorbetegségben szenvednek, vércukorszintjüket lenyomhatja, valamint akár szívritmuszavart is okozhat.

(Forrás: marmalade.hu | sjherbals.com, herbaltea.com.my/képek)