Jump to content

Televíziót szeretnél? Segítünk eligazodni

2017. 08. 18. 19:00

Az elhatározás már fél siker, és ez sok mindenre igaz is, de a televízió vásárlás ennél bonyolultabb. A választék is széles, és az is, hogy a helynek megfelelő méretű készülékről legyen szó. Emellett pedig még több mindenre oda kell figyelnünk.

Ha időt és főleg pénzt szánunk egy új tévé megvételére, akkor ne számítsunk arra, hogy belépünk egy üzletbe, és azonnal megtaláljuk a nekünk teljesen megfelelőt. Az egyik legfontosabb az új televízió kiválasztásakor a képernyő mérete. Hiába szeretnénk gigászi méretű, szinte már mozi hangulatú élvezetet otthonunkba, ha ahhoz nincs megfelelő nagyságú terünk, de még inkább nincs ehhez megfelelő anyagi hátterünk. A választék igencsak széles a tévék méretét illetően, így a 14 hüvelykestől egészen a 100 hüvelykesig találhatunk készüléket. Ha terünk is van a televízióhoz, akkor sokan azt a szempontot tűzik ki célul, hogy a televízió vásárlására szánt összegből a lehető legnagyobb képernyőjű készüléket vigyék haza. Ahhoz, hogy a legélvezhetőbb legyen az otthoni mozizás, érdemes abban gondolkodni, hogy a betekintési szög negyven fokos legyen.

Ülj le a kedvenc filmnézős helyedre otthonodban, képzeld oda az új tévédet, ülj vele szembe. A szemedtől a televízió két széléig húzott képzeletbeli vonal a körülbelül negyven fokos szög, ami a legideálisabb, a legjobb rálátást eredményezi. Igen ám, de a megfelelő távolság is fontos, ezért mérd le a tévénéző helyed és a tévéd közötti távolságot, majd szorozd meg 0,84-gyel, és megkapod, hogy mekkora képátmérőjű televízió lenne számodra ideális. Mielőtt tehát elszaladnál az üzletbe, és az első neked tetsző készüléket megvennéd, érdemes egy kis számítást végezni odahaza.

Ha belőttük, hogy mekkora képátmérőjű tévé az ideális, akkor már „csak” azt kellene tudni, hogy LED legyen, vagy LCD, netán OLED jöhet szóba? Ugye, hogy nem is olyan egyszerű?! Nem megyünk bele a technika sűrűjébe, de annyit elárulunk, hogy a LED, LCD televíziók ára sokkal inkább az áltag keresethez mért, ráadásul ezek a televíziók tovább is bírják. Ezért a pénzért azonban ne várjuk csodákat, valós színeket. Az OLED tévék nem háttérvilágítással működnek, mint az előbb felsoroltak, látószöge is szélesebb, de ezzel párhuzamosan az áruk is borsosabb. Ráadásul még a kép sem olyan fényes, mint az előbbi technikájú tévék esetében.

Aztán persze ott a felbontás kérdése: HD legyen vagy Ultra HD? A HD televíziók 1920x1080 pixelesek, míg az Ultra HD készülékek 3840x2160 pixelesek. A több pixel jobb felbontást is eredményez és magasabb árat is.

Ha már megtaláltad a megfelelő készüléket, nézd meg, hogy van-e USB portja is, mert hasznos. Abból is legalább kettő vagy még több legyen, hogy pendrive-ot, külső merevlemezt, játékkonzolt is lehessen használni. Na és persze a legtöbb televíziót már internetre is lehet csatlakoztatni, de ma már sok készülékben beépített wifi és Ethernet is van. Ma már ez is döntő lehet.

Ha a széles választék közül is megtaláltad a számodra tökéletes készüléket, akkor már csak ki kell próbálnod, ott a helyszínen. Még az is fontos lehet, hogy a készülék távirányítója kezedre esik-e, valamint el tudsz-e igazodni a tévé menőrendszerébe.

Ha mindent sikerült összeegyeztetni, a keret is elég az új tévére, akkor csak haza kell vinni, vár a beüzemelés és lehet élvezni az otthon új büszkeségét.

(Forrás: marmalade.hu | pinterest.com, cheatsheet.com, pmchurch.tv/képek)