Jump to content

Már a gyógyszerek sem a régiek

2017. 11. 16. 17:00

Ha valamilyen betegség támadta meg szervezetünket, és önmagától nem képes azt leküzdeni, az orvos gyógyszert ír fel számunkra, amelyet a megfelelő időben és mennyiségben illik elfogyasztani a gyógyulás érdekében. A technológia fejlődik, változik, és a gyógyszerszedés is más lehet a jövőben.

A kutatók, a tudósok olthatatlan vágyat éreznek arra, hogy a gyógyíthatatlan betegségek ellenszereit megtalálják, gyógykezelni tudják. Ehhez rendszerint gyógyszerekkel kísérleteznek. Felhasználják a modern technológia vívmányait, és miközben az emberiség gyógyítását célozzák meg, újabbnál újabb módszerek és eszközök létrehozásában is részt vesznek. A cél az, hogy hatékony megoldásokat találjanak az egyes betegségek kezelésére, és a gyógyszeradagolás megkönnyítése sem utolsó szempont.

Új-zélandi kutatók olyan gyógyszert fejlesztettek ki, amely a bőrön keresztül képes felszívódni és kifejteni hatását. A bőr eddig a gyógyszerek számára áthatolhatatlan volt. A kísérleti stádiumban lévő gyógyszerekkel, sokkal könnyebbé válhatna a gyógykezelés. Az ilyen módon elkészített gyógyszer olyan technikát követel meg, amelynek további biológiai és orvosi felhasználása is lehetséges, ezen túl pedig a kozmetikai ágazat is felhasználhatja az új technológiát.

A modern korunk egyik vívmánya a 3D nyomtatás, amelyet már sok helyen fel is használnak. Még az egészségügyben is alkalmazzák, ezért ma már lehetőség van arra, hogy akár teljes művégtagot olcsón ki lehessen nyomtatni. Még az orvostanhallgatók felkészítésében is szerepet kaphat a 3D nyomtatás technológiája, mert akár radiológiai kép alapján modellezni lehet egyes szerveket. Ha pedig ez mind lehetséges, akkor miért ne készíthetnék el ilyen módon a gyógyszereket is? Vegyészek azon dolgoznak, hogy olyan lehetőséget kínáljanak, amelyeket a betegek személyre szabottan ki tudjanak majd nyomtatni. Egy epilepszia kezelését szolgáló gyógyszert már ezzel a technikával állítottak elő, amelynek legnagyobb előnye az volt, hogy a gyógyszer nagyon hamar szétesett a szervezetbe kerülve. Arról nem is beszélve, hogy a hagyományos méretű tablettába sokkal nagyobb mennyiségű hatóanyaggal tudtak juttatni.

Sőt, Amerikában már engedélyezték annak a gyógyszernek a forgalmazását, amelyet digitálisan nyomon lehet követni. Ez azt jelenti, hogy a tabletta olyan szenzorral van ellátva, amelyet az elfogyasztás után a beteg bőrén elhelyezett tapasz segítségével jelet sugároz a saját okostelefonjára. A telefonra leltöltött applikáción keresztül lehet nyomon követni a gyógyszeradagolást. Még a kezelőorvos is értesülhet arról, hogy a páciense bevette-e a gyógyszert vagy sem. A gyógyszeriparban alkalmazott digitális technológiától azt várják, hogy hatékonyabbá váljanak a gyógyszeres kezelések. A szenzor, amelyet a tabletták tartalmaznak nem nagyobb egy homokszemnél.

Minden tevékenységünkben megjelennek az új technológiák, amelyek arra sarkallják a tudósokat, hogy tovább fejlődjünk.

(Forrás: marmalade.hu | netdoctor.co.uk, girabsas.com, medicalfuturist.com/képek)