Jump to content

Vissza a múltba!

2017. 12. 08. 17:00

Az internet a mai ember számára már nem csak a szórakozást szolgálja, és nemcsak bizonyos réteget érint, hanem fiatal és idősebb korosztály egyaránt neten keresztül intézi dolgait, kommunikál, keres. Vannak azonban olyan oldalak, amelyet csak bizonyos réteg ismer(het).

Nem azért, mert annyira titkos oldalakról van szó, hanem a most felnövekvő generáció számára már teljesen ismeretlenek. Az idősebb korosztály, akik körében még most kezd általánossá válni az internet nyújtotta lehetőség, mit sem tudtak ezek létezéséről. Hogy melyekről? Ha az mondjuk MSN, tudod, miről van szó? Az Iwiw-ről és a Myvipról hallottál?

 

Akinek nincs Facebook profilja, az kétségtelen, hogy nem is létezik. Ezt szokták legalábbis mondani. Nem a Facebook-kal kezdődött minden, hiszen idehaza már 2002-ben megkezdte a működését az Iwiw nevű közösségi oldal. Néhány év alatt olyan ismert lett, hogy 2005 és 2010 között már az egyik leglátogatottabb oldal volt. Az Iwiw – International Who Is Who – tündöklése 2010 után csökkenni kezdett. Még 2013-ban ugyan termelt nyereséget, de 2014-ben megszüntették a működését.

Miközben az Iwiw szárnyalt hazánkban, belépett a színre a myVIP, amelynek nehéz dolga volt, hiszen amikor a myVIP 2006-ban elindult az Iwiw már négy éve a színen volt. A szintén magyar közösségi oldal akkor jelent meg, amikor még tarolt az Iwiw és már a Facebook is bontogatta szárnyait.

Nemcsak közösségi oldalon tudtunk ismerkedni, beszélgetni, hanem egy magyar fejlesztésű csevegő oldalnak hála, tematikus szobáról szobára járhattunk. Sorra nyithattuk az ajtókat addig, amíg a saját körünket meg nem találtuk. A chat.hu-nak sok ismeretséget köszönhetünk, szabadon társaloghattunk bárkivel. Ma is ugyanúgy használhatod.

Ha pedig a társalgásról esett szó, akkor meg kell említeni az MSN Messengert. A mai Facebook messengerhez lehetne a legjobban hasonlítani. A Microsoft által készített azonnali üzenetküldésre alkalmas szolgáltatását is nagyon sokan kedveltük. Az 1999-től futó MSN Messenger több volt, mint egyszerű csevegőfelület, ugyanis beépített fényképnézegetővel rendelkezett, más szolgáltatásokhoz is képes volt csatlakozni, játszani is lehetett, sőt ki lehetett hívni egy játszmára azt, akivel épp beszélgettünk. Akkor is hagyhattunk üzenetet másoknak, ha éppen nem voltak online. 2013-ban már csak Kínában működött, de a következő évben már ott is leállították a szolgáltatást. Sokan használtuk és szerettük.

Nem az MSN volt csak egyedül alkalmas a csevegésre, mert az IRC is létezett. Az IRC, vagyis Internet Relay Chat egy kliens-szerver kommunikáción alapuló csevegőrendszer volt.

Te is nevelgettél tevét? 1997-től kezdve Tétova Teve Club néven futott az oldal és nagyon felkapott volt. A legtöbbünknek volt is tevéje, amelyek legtöbbje már rég elpusztult. Pedig tevét nevelni ma is ugyanúgy lehet, csak már TeveClub névre cserélték a teveneveldét.

Ha rémlett a fent felsorolt oldalak közül valamelyik, akkor talán a régi szép időket mozgattuk meg benned.

(Forrás: marmalade.hu | logodatabases.com, bitport.hu, digitalspyuk.cdnds.net/képek)