Jump to content

Mérnöki tervezésű eszközünk, a kezünk

2018. 02. 17. 19:00

A kezünk az egyik legfontosabb testrészünk. Mindennapos használata olyan általános, hogy nem is gondolkodunk azon, milyen különleges is. Mi lenne velünk, ha nem lennének ujjaink, karunk?!

Teljesen természetes, hogy kezünket használjuk szinte minden tevékenységünkhöz, de ha baleset ér és gipszbe kerül, vagy netalán még komolyabb sérülés következményeként nem tudjuk használni végtagjainkat, minden megváltozik. Magatehetetlennek, másokra ráutaltnak érezzük magunkat. Akik ép végtagok nélkül születnek, azoknak az ujjai, a kézfej, vagy a kar hiánya az általános, hiszen sosem volt esetükben máshogy. Száz szónak is egy a vége, a kezünk fontos eszközünk. Ha megfigyeljük, akkor azt vesszük észre, hogy rendkívül jól megalkotta a természet. Habár testünk csak kis részét teszi ki a kezünk, mégis nagy agyterület felelős azért, hogy az ujjaink, karjaink megfelelően mozogjanak. A kéz olyan sok csontból álló ügyes szerkezet, amely arra is képes, hogy az ujjak izom nélkül mozogjanak. Igen, jól olvasod. Habár ezen valószínűleg nem sokan gondolkodunk, de az ujjakban nincs izom, hanem azok az alkarban és a tenyérben kaptak helyet, és az inak segítségével vagyunk képesek megmozgatni az ujjakat. Hiába vékony kis pálcikáknak tűnnek az ujjaink testünkhöz képest, mégis sok terhet tudnak cipelni.

Az embert az állatvilágtól egyik megkülönböztető jegye a hüvelykujja. Bizony, az emberen kívül csak a majmoknak néz szembe a hüvelykujjuk a tenyerükkel. Csakhogy az ember a többi ujját is a hüvelykujjával szembe tudja fordítani, azonban a majmok csak a mutatóujjukkal képesek erre. Ez olyan emberi egyediség, amely miatt a mi kezünk sokkal inkább képes a fogó, csavaró mozgásra, markolása is stabilabb, erősebb, biztosabb.

A szembeforduló hüvelykujj önmagában nagy különlegesség, de a tenyerünk legalább olyan. Minden ember tenyerének és ujjainak mintázata teljesen egyedi, senkiével nem egyező. Az ujjbegy bőre nagyon érzékeny, így hihetetlen apró tárgyakat is képes észlelni. Az emberi bőr mindenhol képes libabőrt produkálni, kivéve a tenyerén és a talpán. Ugyanez a két bőrfelület nem képes lebarnulni sem. Ha a kézfejünket tartósan víz éri, akkor a tenyér, de főleg az ujjakon lévő bőr beráncosodik. Annyi már ismert, hogy ez idegi működés miatt van így, de még szerepét és mechanizmusát nem sikerült feltárni. A tenyerünkön lévő bőr úgy működik, mint amikor kesztyűt húzunk kezünkre. A tenyér bőre képes valamennyire elcsavarodni a csonttól, de a csontokhoz kapcsolódva az is biztosított, hogy nehogy teljesen elcsússzon akkor, amikor markolunk, csavarunk valamit.

Ha eddig nem gondolkodtál el kezeid és ujjaid fontosságán, akkor ezek után egy kicsit máshogy tekinthetsz rá fontos munkaeszközünkre.  

(Forrás: marmalade.hu | techwalla.com, sciencedaily.com, flickr.com/képek)