Jump to content

14 érdekesség a kutyákról

2018. 02. 23. 16:15

"A legtöbb állat, de különösen a kutya, se nem kifejezésképtelen, se nem néma. A kutyák, ahogy a farkasok, a szemükkel, fülükkel, farkukkal és testtartásukkal is kommunikálnak. A némaságtól pedig igen messze áll az, hogy nyüszítenek, morognak, vakkantanak, csaholnak, nyöszörögnek, vinnyognak, ugatnak, ásítanak és vonítanak - teszik mindezt már életük első néhány hetében." (Alexandra Horowitz)

1. Amikor a kutyák emberekkel, vagy más kutyákkal játszanak, olyan érzésük van, mint a szerelmes embereknek, hiszen ekkora agyuk oxitocin hormont szabadít fel.

2. A kutyák szíve 50-szer gyorsabban ver, mint egy átlagos emberé.

3. A hosszú orrú kutyák hőszabályozó rendszere sokkal érzékenyebb, mint a kisebb, nyomottabb orrú társaiké.

4. Az emberek már az ősidőkben is tartottak kutyát.  Az ókori Egyiptom bizonyos területein a kutyák a maihoz hasonlóan háziállatként éltek az ember mellett.

5. Nem igaz, hogy minden kutya tud úszni ! A Basset hound nem tud!

6. Több, mint egy tucat izom felelős a kutyák fülmozgásáért /mozgatásárért!

7. A kutyák alvás során gyakran nyüszítő, szuszogó hangot adnak ki, valamint mancsaikat mozgatják. Ilyenkor az emberhez hasonlóan szintén álmodnak. A REM szakaszban a kutyák szemmozgása ugyanolyan gyors, mint az embereké.

8. A kutyáknak nincs az emberhez hasonlóan egyedi „ujjlenyomatuk”.

9. A kutyák hasonló szintű intelligenciával rendelkeznek, mint egy kétéves, akár 250 különböző szót és kifejezést is meg tudnak érteni.

10. A kutyák szemei tartalmaznak egy speciális membránt, a  ’”tapetum lucidum”-ot, ami lehetővé teszi a sötétben való látást számukra. A kutyák retinája mögött található fényvisszaverő réteg (tapetum lucidum). Erről az állat szemébe jutó fény visszaverődik, így kétszer jut át a retinán. A szemek fényérzékelő sejtjeit így duplán éri fényinger, ezáltal az állatok jobban látnak a sötétben.

11. Kb. 75 millió kutya él az Egyesült Államokban, a háztartások több, mint 62 százaléka rendelkezik saját háziállattal.

12. A kutyáknak három szemhéjuk van. Egy felső, egy alsó és, egy harmadik, amely védi a szemet.

13. A kutyák azért érzik meg olyan könnyen és távolról a különféle szagokat és illatokat mert orr nyálkahártyájukon nagyon vékony réteg nyálka van. Szaglásuk többszörösen fejlett az emberekéhez képest.

14. A kutyák képesek megérezni a nagyobb viharokat, valamint azt is, ha gazdájuk valamilyen betegségben szenved.

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com l Idézet: citatum.hu)